Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Algoritme voorspelt slaagkansen bij rechtszaak

Het Belgische advocatenkantoor La-On, gespecialiseerd in incasso en een digitale pionier in de juridische wereld, ontwikkelde samen met de Universiteit Antwerpen een wiskundig algoritme dat de kans op een succes afloop van een rechtszaak kan voorspellen. Het algoritme, dat is berekend aan de hand van 12 parameters, heeft intussen zijn deugdelijkheid bewezen maar wordt nog steeds steeds verder verfijnd.

Onder het motto ‘als je aan de voordeur betere klanten hebt, heb je aan de achterdeur minder problemen’ is men bij La-On (wat een samentrekking is van Law Online) van mening dat een advocaat beter aan begin dan aan het einde optreedt. “We vergeleken 25 dossiers die zonder het algoritme zijn behandeld met 25 dossiers waarin we het algoritme wel hebben gebruikt”, getuigt CEO Paul Cools in Gazet van Antwerpen. “Blijkt dat onze cliënt in het laatste geval 45% meer opbrengst binnenhaalde.”

Europese Commissie roept KBC uit tot ‘Corporate Startup Star’

Elk jaar reikt de Europese Commissie awards uit aan bedrijven die zich inzetten voor start-ups. KBC viel twee keer in de prijzen: zo mocht de Belgische bank- en verzekeringsgroep dit jaar de Start-Up Accelerator Award in ontvangst nemen voor Start it @KBC, de grootste incubator van ons land die in 2014 het levenslicht zag en intussen ook internationaal actief is.

Daarnaast mag KBC zich één van de twaalf ‘Corporate Startup Stars’ noemen, voor de manier waarop het open innovatie hoog in het vaandel draagt en omwille van de deelname aan het Corporate Incubation Program van Start it @KBC.

We willen we vrouwelijk ondernemerschap nog meer boosten en blijvend inzetten op intrapreneurship

Erik Luts, CIO van KBC Groep zegt erg blij te zijn met deze mooie erkenning door Europa maar erkent tegelijk dat er nog werk aan de winkel is. “Zo willen we vrouwelijk ondernemerschap nog meer boosten en blijven we inzetten op intrapreneurship via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC.”

Microsoft was heel even duurste bedrijf van de VS

In augustus kon je op Bloovi lezen dat Apple geschiedenis had geschreven door als eerste bedrijf ooit met zijn beurswaarde de magische kaap van 1 biljoen dollar te overschrijden.

Maar met de waarde van het Amerikaanse bedrijf gaat het al een tijdje bergafwaarts, sinds Apple liet verstaan dat de vraag naar zijn nieuwe iPhones weleens zou kunnen tegenvallen.

Het resultaat is dat naaste achtervolger Microsoft, dat al die tijd aanzienlijk minder in waarde zakte, zich begin deze week heel even het meest waardevolle bedrijf van de VS mag noemen. En dat voor het eerst sinds 2010! Het softwarebedrijf bereikte maandag tussentijds op de handelsdag een waarde van 814 miljard dollar, op de voet gevolgd door Apple. De nummer drie, Amazon, was op dat moment ongeveer 757 miljard dollar waard. Maar intussen heeft Apple het gat weer dichtgereden en kon het de koppositie terug overnemen.

Albert Heijn opent eerste robotmagazijn

Straks opent Albert Heijn haar eerste robotmagazijn in Zaandam, Nederland. Eind 2019 moeten onvermoeibare hefrobots 400.000 producten per dag verschepen. De robots doen niets meer of minder dan producten uitpakken, categoriseren en op paletten zetten, die vervolgens naar de Albert Heijn-winkels gebracht worden.

Alles is volledig geautomatiseerd. Winkels geven hun bestellingen door aan het magazijn, waarna de robots dankzij een zelfdenkende software alles secuur op een palette stapelen: zware dingen onderaan, breekbare en licht dingen bovenop. In totaal zullen er 57 hefrobots ingezet worden.

Zo’n robotmagazijn is het eerste van Nederland, maar volgens Albert Heijn zeker niet het laatste. Ook andere supermarkten denken erover na. Het is namelijk moeilijk om personeel te vinden die dergelijk zwaar werk de klok rond wil doen.

Van de 100 mensen die zo’n magazijn anders tewerk stelt, zullen er nog 30 overblijven. Zij houden zich bezig met computers en onderhoud. Daarnaast zijn er nog een zestigtal artikels die zo’n robots nog niet kan stapelen, zoals wc-papier. Ook krimpfolie die rond de paletten gaat, moet nog met de hand gesneden worden. Maar voor de rest hebben robots er de touwtjes in handen.

Limburg krijgt in 2019 eigen digitale gemeenschapsmunt

Vanaf het voorjaar van 2019 kunnen Limburgers betalen met de LimbU, een nieuwe e-munt in het leven geroepen door Belfius Bank en de vereniging Uitmuntend Limburg. Je kan de digitale munt verdienen door aan positieve acties deel te nemen. Dat kan gaan van bloed geven tot zwerfvuil opruimen. De acties van dit innovatieve spaar- en beloningssysteem passen allemaal in het kader van duurzaamheid en gemeenschapszin. Eén LimbU-munt is één euro waard. Je kan de e-munt vervolgens verzilveren bij lokale handelaars, restaurants, zwembaden en musea.

Het LimbU-betaalplatform en de bijbehorende app moeten in het voorjaar van 2019 uitkomen. The Studio, het innovatielab van Belfius Bank, werkt daarvoor met een technologie op basis van blockchain. Al 9 Limburgse gemeenten gaven aan dat ze de LimbU actief gaan promoten. Wie graag zelf wat Limburgse e-munten verdient, kan daarvoor best een kijkje nemen op MijnLimbu.be.