Als CEO van SingularityU Benelux moet Diederick Croese wel een doordachte visie op technologie hebben. In deze aflevering van Techmag gaat de Nederlander dan ook met veel plezier dieper in op de toenemende kracht van technologie, de rol van zowel de mens als het grote technologiebedrijf, en de nood aan techno-optimisme. “Pas zodra we idealistischer zijn, kunnen we de grote problemen van onze maatschappij aanpakken”, aldus Croese.

Weg nihilisme, hallo idealisme

Als er een ding is waar Croese voor pleit, dan is het positiviteit. “Er is zoveel dystopisch materiaal voorhanden, en de mens durft bijna niet idealistisch te denken”, gelooft hij. “Dat zie je aan de manier waarop we met thema’s zoals klimaatverandering omgaan. Maar voor mij is het heus een positief verhaal, en net die boodschap willen we met SingularityU brengen.”

Als mens zorgen we voor ons eigen lichaam omdat het één geheel is. Waarom doen we het niet hetzelfde voor onze samenleving?

“Enerzijds zien we een beweging waarbij technologie razendsnel convergeert, en nieuwe innovaties bouwen op elkaar verder. Maar het wordt pas echt interessant als je die gaat koppelen aan een hoger doel. Wanneer je technologische innovatie koppelt aan de door de Verenigde Naties opgelegde sustainable development goals, dan krijg je echt mooie combinaties waarmee je grootse dingen kan verwezenlijken.”

Denk niet aan wat je zou kunnen bereiken. Stel in de plaats daarvan een idealistisch doel voorop, en evalueer in de omgekeerde richting hoe je dat kunt behalen. Dat is toch maar logisch: als mens zorgen we voor ons eigen lichaam omdat het één geheel is. Waarom doen we het niet hetzelfde voor onze samenleving?”

Levenslang leren voor een ruimer denkkader

En dat is niet enkel weggelegd voor de creatievelingen en de start-ups in eze wereld: ook de burger moet er volgens Croese bij stilstaan. “We mogen best wat generalistischer zijn”, vindt hij. “Aangezien de kracht van technologie exponentieel toeneemt, wordt alles complexer. En als de complexiteit mee stijgt, dan heb je als individu een ruime context om die te kunnen vatten. Net daarom is levenslang leren een must.

Mijn definitie van singulariteit is dat je de toekomst niet kan voorspellen. Maar laat dat geen uitvlucht zijn om ze te creëren volgens denkkaders uit het verleden.”

Meer weten? Bekijk de volledige aflevering hierboven! Daarin ontdek je meer over:

  • De wave van sustainable start-ups
  • De opkomst van AI, augmented reality, biotech en kwantumcomputers
  • Onze verwevenheid met technologie en superhumans?
  • De stortvloed van big data: de rol van technologiebedrijven
  • De kracht van een verbindend verhaal, de story bias en Darwiniaans denken

Of abonneer je rechtstreeks op Techmag!