Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Torfs uitgeroepen tot beste Werkgever van Europa

Schoenenketen Torfs blijft de prijzen aaneen rijgen. Al tien jaar op rij mag de retailer zich 'beste werkgever van België' noemen en nu werd Torfs op 5 juni, tijdens het Great Place to Work congres in Stockholm, ook uitgeroepen tot Europe's Best Workplace in de categorie grote ondernemingen (met meer dan 500 werknemers).

Als Belgisch familiebedrijf gekozen worden uit een lijst van 125 werkplekken uit 19 Europese landen is een hele eer: een zichtbaar trotse CEO Wouter Torfs die de prijs zelf in ontvangst nam, noemt het "de ultieme bekroning".

Nederlandse scooterdeeldienst strijkt neer in Brussel

Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag steekt scooterdeelplatform Felyx de grens over, want de Nederlandse start-up gaat nu ook in Brussel zijn kans wagen. Met ‘een aantal miljoenen euro’ die de twee founders recent ophaalden bij een handvol investeerders werden 614 elektrische scooters aangekocht, die later deze maand in de Belgische hoofdstad beschikbaar worden gesteld. De recente aankoop betekent meteen een verdubbeling van de totale vloot van Felyx, goed voor 1.200 e-scooters in donkergroene kleur.

Om de buitenlandse expansie in goede banen te leiden, is een Belgische team van tien mensen aan de slag gegaan, dat ook zal instaan voor voor het onderhoud en verwisselen van de batterijen. Felyx gaat in Brussel de concurrentie aan met het Belgische Scooty, een gelijkaardig deelsysteem van elektrische scooters dat intussen eigendom is van Europcar.

Google investeert 600 miljoen euro in vierde Belgisch datacenter

Google opent in 2021 een vierde Europees datacenter in Saint-Ghislain, nabij Bergen. De Amerikaanse techgigant streek tien jaar geleden neer in het Waalse dorp, en bouwde er toen zijn eerste datacenter in Europa. Ondertussen heeft Google ook al datacentra in Nederland, Finland en Ierland.

Het nieuwe datacenter brengt een investering van 600 miljoen euro met zich mee en moet tegen 2021 klaar zijn. In totaal investeerde Google zo al 1,6 miljard euro in ons land. Momenteel werken er 350 mensen in de datacentra in Saint-Ghislain.

Amazon toont verbeterde versie van zijn bezorgdrone

Amazon heeft tijdens zijn re:MARS 2019 conferentie in Las Vegas, gehost door Jeff Bezos, een verbeterde versie van zijn 'ultieme' bezorgdrone aan het aanwezige publiek laten zien. Die wil het al over enkele maanden inzetten. De nieuwste Prime Air drone is duidelijk veel stabieler dan zijn voorgangers, het opstijgen en landen verloopt verticaal, net zoals bij een helikopter, en kan afstanden tot 24 kilometer in één vlucht overbruggen. de aerodynamica van de twee zijvleugels zorgt ervoor dat de drone zich als een vliegtuig voortbeweegt.

Er is uiteraard ook aan de veiligheid gedacht: de nieuwste drone is uitgerust met sensoren die perfect in staat zijn om mogelijke obstakels in de lucht (overhangende kabels) of op de grond (bijvoorbeeld mensen of auto's) te detecteren en daar ook tijdig op te anticiperen.

De Amerikaanse e-commercereus maakt zich sterk dat met dit model pakjes tot 2,2 kilogram binnen het halfuur bij de klant kunnen worden geleverd. Als het van Amazon afhangt, kan dat al binnen enkele maanden het geval zijn. De finale beslissing daaromtrent ligt bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Die liet al weten dat Amazon een vergunning krijgt voor proefvluchten maar dat er van een volwaardige bezorgdienst nog geen sprake kan zijn.

Recordaantal buitenlandse investeringen in België

2018 was voor België een absoluut recordjaar, want nooit eerder investeerden buitenlandse bedrijven zoveel in ons land. Ons land wist 278 projecten aan te trekken, een stijging van maar liefst 29 % ten opzichte van 2017, het vorige recordjaar. Dat blijkt uit de Barometer van de Belgische Attractiviteit, een jaarlijkse studie van EY die de aantrekkelijkheid van België als investeringslocatie meet. Met deze stijging gaat België opmerkelijk genoeg in tegen de Europese tendens. Zo daalden de buitenlandse investeringen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Op de Europese investeringsranking stijgt België drie plaatsen naar de vijfde plaats, en laat het Nederland achter zich.

Net als vorig jaar, waren ook in 2018 de Verenigde Staten investeringskampioen in België: 51 van de 278 projecten zijn afkomstig uit de VS, een stijging van 28 % ten opzichte van de 40 projecten vorig jaar. Op de tweede plaats qua aantal investeringen in België staat Frankrijk, met 44 projecten. Het andere buurland, Nederland, vervolledigt de top drie met 32 investeringen in België het afgelopen jaar.

Maar hoewel 2018 een nieuw recordjaar was voor directe buitenlandse investeringen in ons land, zien de buitenlandse investeerders de toekomst minder rooskleurig tegemoet. Uit het deel van de bevraging dat peilt naar toekomstige investeringsplannen, blijkt dat de algemene perceptie van België als investeringsvriendelijke bestemming gedaald is. Slechts 10 % van de respondenten geeft aan dat ze van plan zijn het komende jaar in België te investeren. De daling geeft aan dat nog enkele pijnpunten, zoals mobiliteit en in mindere mate de vennootschapsbelasting, hoog op de beleidsagenda moeten komen.