Je maag rommelt, dus kijk je even op je horloge. Nog een uur tot de lunchpauze aanbreekt, terwijl die ontspanning nu al welkom zou zijn. Misschien een wandeling, een tas koffie? Of desnoods Facebook of Twitter checken – al is het maar om je brein tot rust te brengen. Klinkt dat scenario je bekend in de oren? Waarschijnlijk: die drang naar ontspanning zit in onze genen. En wat blijkt? Je geeft er maar beter onmiddellijk aan toe.

Wat je collega’s ook denken, een abrupte pauze betekent niet dat je het werk definitief staakt. Integendeel, je legt het werk opzij om net je productiviteit te boosten. In onderstaande infographic wordt duidelijk hoe de 8-uren-werkdag echt wel is voorbijgestreefd. Veel logischer zou zijn als we elke dag onderverdeelden in kleinere tijdsblokken, mét ingeplande pauzes. Dus de volgende keer dat je een kwartier de benen wilt strekken: doe gerust. Want de kans dat je nadien beter presteert, is groot. Heel groot.

Getest: de pomodoretechniek

De pomodoretechniek leek ons interessant, dus besloten we die zelf eens uit te testen. Onze mening? Ze helpt je om efficiënter te werken en je doelstellingen te behalen, maar niet zonder slag of stoot.

Pro’s:

  • Je werkt actief aan je to-do-lijst
  • Je gaat bewuster om met tijd
  • Je kunt makkelijker ‘nee’ zeggen wanneer dat nodig is

Contra’s:

  • Moeilijk om strikt toe te passen
  • Niet praktisch met een onregelmatige agenda
  • Geen evidentie om vol te houden

Welk werkpatroon je ook uitprobeert: het aanleren van een nieuwe gewoonte vraagt hoe dan ook tijd. Wij mensen hebben de neiging om terug te grijpen naar conventies en traditionele werkpatronen. Maar: wie een nieuw patroon uitprobeert, zal daar snel de vruchten van plukken. Heb je bovendien een competitieve houding, wordt het nog leuk ook. Tenslotte wil je 1 ding: aan het einde van de werkdag die dingen van je to-do-lijst doorstrepen.