Maar liefst 74% van de Belgische werkgevers weigerden ooit al een kandidaat omdat er een leugen op het cv stond. Dat blijkt uit een studie van het rekruteringsbureau Robert Half bij 300 ‘hiring managers’. Het gaat daarbij zowel om kleine als grote leugens die een impact konden hebben op de prestaties binnen het bedrijf.

Leugens over ervaring en opleiding 

De betrapte kandidaten deden voornamelijk uitschijnen dat ze beschikten over meer werkervaring (51%) en overdreven op vlak van hun verantwoordelijkheden en taken in vorige jobs (29%). Daarnaast stelde 40% van de hiring managers vast dat de sollicitant loog over zijn diploma’s en kwalificaties.  

Overschatting van eigen vaardigheden 

Verder komt het vaak voor dat sollicitanten hun eigen vaardigheden, zoals de talenkennis (48%), de technische vaardigheden (38%), leidinggevende vaardigheden (30%) en projectmanagementvaardigheden (10%), overschatten. Opvallend: amper 8% van de ‘hiring managers’ betrapte een sollicitant op een leugen over eerdere verloning.

Transparantie en eerlijkheid tijdens een sollicitatie zijn cruciaal voor kandidaten die oprecht geïnteresseerd zijn in een vacature,” zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half BeLux.

“Vele bedrijven voeren een diepgaande achtergrondcontrole uit, waarbij de groeiende openheid dankzij sociale media zeker zijn rol speelt. Een kandidaat die het meest geschikt lijkt voor de vacature, maar blijkt te liegen over zijn CV, is niet meer geloofwaardig en zijn kans is dan ook direct verkeken. En dat zou zonde zijn, want eigenlijk is het niet eens nodig om zulke risico's te nemen. Werkgevers beseffen heus wel dat niemand perfect is en zijn, zeker in deze tijden van arbeidskrapte, bereid om mensen in wie ze geloven, bij te scholen. Als sollicitant breng je dus alleen maar je carrièrekansen in gevaar.”

Een gewaarschuwd man is er twee waard!