Tekstuele vacatures zijn niet meer van deze tijd, beweert Alexander Synhaeve. Zijn recent gelanceerde start-up Tomorrow stelt een beter alternatief voor: visuele vacatures. “We hebben nu onze eerste campagnes opgestart, en merken dat het engagement 200% hoger ligt dan bij klassieke vacatures.”

Alexander Synhaeve werkte voordien gedurende zeven jaar als headhunter bij een gespecialiseerd rekruteringskantoor. Daar kreeg hij het idee voor zijn nieuwe start-up die hij toepasselijk Tomorrow doopte. “Het viel me telkens opnieuw op hoe de meeste vacatures veel te vaag zijn en te tekstueel. Daarnaast is er slechts een beperkte instroom van kwalitatieve kandidaten via jobboards.

We hebben een vacature met video verrijkt en we merken dat het engagement 200% hoger ligt dan bij klassieke tekstuele vacatures

“Onze missie als rekruteerder bestond er hoofdzakelijk uit om kandidaten echt warm te maken voor een bedrijf. Dat deed ik door honderduit te vertellen over de cultuur en waarden van het bedrijf, maar ook over het gebouw, de werkplek, de zaakvoerder, de collega’s,… Kortom, over de sfeer van het bedrijf.”

“Anderzijds kreeg ik regelmatig kandidaten aan de lijn die meerdere opportuniteiten hadden en niet konden kiezen op basis van de vacature. Die vroegen me dan steevast naar een toelichting over het bedrijf zelf, want dat konden ze niet of onvoldoende afleiden uit de vacature. Toen begreep ik dat vacatures vaak tekortschieten. Met Tomorrow wil ik dat tekort nu invullen.”

Video killed the recruiter star

Synhaeve stelt dat hij met zijn nieuwe start-up de meerwaarde van een rekruteerder rechtstreeks aan de vacature kan toevoegen. “Een rekruteerder schept een beeld van een bedrijf bij de kandidaat. Dat kan een vacature ook, als we ze veel visueler maken dan nu het geval is. Met fotografie, maar vooral ook met video. Want wat doet de jongere generatie op internet? Ze leest niet, ze kijkt naar video’s. Ik wil me niet beperken tot de generatie Z of tot millennials, maar het is wel vanuit die gedachtegang dat Tomorrow is ontstaan.”

Alexander Synhaeve, founder & CEO van Tomorrow

“We hebben nu een aantal campagnes opgestart met vacatures verrijkt met video, en we merken dat het engagement 200% hoger ligt dan bij klassieke tekstuele vacatures. Andere internationale rapporten bevestigen dat hogere engagement met video. Logisch ook. Mensen scrollen door hun feeds en zijn vaak te lui om teksten te lezen. Maar als ze bewegend beeld zien, blijven ze hangen. Het triggert hun nieuwsgierigheid. Video wordt ook veel gemakkelijker gedeeld. Mensen sturen onze video’s sneller door naar contacten dan tekstuele vacatures.”

Videocontent

“Welk type video we inzetten, hangt af van welke waarden we willen overbrengen en wat het beste past bij het bedrijf en zijn positionering. Dat bepalen we vooraf tijdens een workshop, genaamd ‘Studio Today’, met de opdrachtgever. Afhankelijk van het budget en de wensen van de klant shooten we dan een korte video voor op de sociale media, of ook nog een uitgebreidere video voor op de bedrijfspagina. Eens de video klaar is, gaan wij hem ook delen via de verschillende online kanalen zoals Facebook, Linkedin, Instagram enzovoort. Net zoals headhunters zullen we daarbij specifieke kandidaten targetten.”

Een brug tussen rekrutering en marketing

Synhaeve heeft Tomorrow nog maar net gelanceerd, maar merkt nu al grote interesse bij werkgevers. Logisch, zegt hij, want “wij hanteren veel lagere budgetten. Marketing richt zich traditioneel op employer branding en op het definiëren van de werkgeversmerk. Maar dat zijn torenhoge budgetten. Onze budgetten zijn ook een stuk lager dan de uiteindelijke kosten van de selectiefee van een rekruteringsbureau. Die grote budgetten vormen een onoverkomelijke drempel voor veel ondernemingen. Met onze oplossing kunnen ze toch die eerste stappen zetten naar het breder communiceren van hun werkgeverswaarden. Zo vormt Tomorrow eigenlijk een brug tussen rekrutering en marketing.”

Lagere kosten zijn volgens Synhaeve echter lang niet het grootste voordeel van de visuele vacatures van Tomorrow: “De grote kracht van visuele vacatures is vooral dat ze veel geschiktere kandidaten aanbrengen dan klassieke tekstuele vacatures. Onze video’s worden veel meer bekeken dan tekstuele vacatures, maar toch is het niet ons doel meer kandidaten aan te trekken. We willen vooral de juiste mensen aantrekken, mensen die meer potentieel hebben om een culturele verbondenheid te vertonen met de bedrijven waarbij ze solliciteren.”

Op papier mag het dan nog een droomjob zijn, als de werkelijkheid tegenvalt wil je uiteraard weg

“We willen een eerlijke weergave geven van de openstaande vacature, zodat kandidaten een correct inzicht krijgen. We vérkopen geen vacatures. We tonen vacatures transparant en realistisch.

“Net zoals rekruteerders nagaan wie bij een bedrijf past en wie niet, gaan onze visuele vacatures een eerste culturele match installeren tussen bedrijf en kandidaten. Dat is belangrijk, want tal van onderzoeken wijzen uit dat mensen veel langer aan boord blijven als er sprake is van een culturele match met een bedrijf. Toen ik nog rekruteerder was, gebeurde het ook al eens dat we iemand een droomjob bezorgden maar dat die ons enkele maanden later terugbelde omdat hij echt niet kon wennen aan de bedrijfscultuur en de collega’s. Op papier mag het dan nog een droomjob zijn, als de werkelijkheid tegenvalt wil je uiteraard weg. Dat soort ongelukkige scenario’s kunnen we volgens mij veel beter vermijden met visuele vacatures. In die zin zijn ze dus niet alleen goed voor bedrijven, maar ook voor de carrière en het welzijn van de kandidaten.”

Benieuwd hoe een visuele vacature er voor jouw bedrijf zou uitzien? Neem dan snel een kijkje op de website van Tomorrow en bekijk hoe zij jouw bedrijf kunnen helpen.