Managers vragen vaak dingen aan je die je eigenlijk niet wil doen. Denk maar aan wat langer blijven, in het weekend werken of een collega helpen met een bepaald project. Ondanks dat het belangrijk is om een teamspeler te zijn, is het ook belangrijk om op te komen voor je eigen geluk. Daarom is het belangrijk om op tijd nee te durven zeggen tegen je baas als je grens is bereikt. Hoe je dat kan aanpakken, lees je hieronder:

Wanneer je de vraag krijgt om in het weekend te werken of overuren te kloppen, is het goed mogelijk dat je angst hebt om dat te weigeren aan je baas. Heel vaak hebben mensen tijd nodig om de batterijen terug op te laden, maar durven ze daar niet genoeg voor uitkomen. De meeste werknemers geloven dat grenzen stellen naar je baas toe aangeeft dat je niet loyaal bent. Hoe zeg je dan op een constructieve manier nee tegen je baas? Drie manieren op een rijtje:

1. Zeg ja tegen een deel van de vraag

Misschien komt het voor dat je baas je vraagt om een groot project te trekken. Je hebt wel interesse om eraan mee te werken, maar niet om er een leidende rol in te spelen. Om dat op een beleefde manier te weigeren, zou je kunnen zeggen dat je zeker een deel van de workload op jou wil nemen, maar niet alles omdat je dan in de problemen komt met het tijdig afwerken van de rest van je werk. Je zou kunnen zeggen: 'Ik denk niet dat ik momenteel de beste persoon ben om dit project te trekken aangezien ik ook verantwoordelijk ben voor x en y. Los daarvan, denk ik dat ik zeker de data van het project kan analyseren en in goede banen kan leiden als iemand anders de workload op zich neemt om het project in detail uit te werken.'

2. Geef een alternatieve oplossing

Wees duidelijk en leg duidelijk uit welk deel van de taak je niet wil doen en waarom je dat niet wil. Geef daarna ook meteen een alternatieve oplossing. Je zou kunnen zeggen: 'Ik kan vanavond niet doorwerken aan dit project omdat ik mijn kind moet ophalen in de crèche. Maar eventueel kan ik bij mijn collega Sofie vragen of ze jou verder kan helpen?' Belangrijk: probeer niet teveel excuses te verzinnen. Zoiets komt niet professioneel over. Zeg gewoon duidelijk waarom het niet zal lukken, maar voeg gewoon toe wat je kan bieden zodat je baas voelt dat je absoluut wil zorgen voor een oplossing.

3. Vraag hulp aan een collega, maar neem verantwoordelijkheid

Wanneer jouw manager je vraagt om een taak uit te voeren, vragen ze jou eigenlijk gewoon om verantwoordelijkheid te nemen om bepaalde zaken op te lossen. Dat wil dus niet zeggen dat jij het per se moet doen, maar wel dat je alles in het werk moet stellen om ervoor te zorgen dat het gedaan wordt. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen tegen je baas: 'Als mijn collega kan werken aan de eerste versie, dan wil ik het gerust verder finetunen zodat je het morgen hebt, ruim voor de deadline.' Vergeet niet om het werk van je collega genoeg te benadrukken. Anders lijkt het alsof je hem of haar gebruikt om zelf op een goed blaadje te staan bij de baas. Dat kan door je collega te bedanken met een kleine attentie of een traktatie op café, zeker als hij of zij voor jou aan de slag ging terwijl jij afwezig was.

Hoe zeg jij nee tegen je baas?