Het online agency Marbles maakte vorig jaar deze tijd veel furore door werknemers onbeperkt verlof te geven. Het bedrijf wou op die manier nieuw talent aantrekken, en huidige werknemers gemotiveerd houden. Hoe zou het nu zijn met dit vakantiebeleid een jaar later? Hebben ze er bij Marbles spijt van? Of zijn werknemers gemotiveerder dan ooit?

"Iedereen heeft recht op een time-out"

Bij Marbles mogen werknemers zelf kiezen wanneer en hoe lang ze op reis gaan. "Soms heb je een time-out nodig om productief te blijven, en wij vinden dat je daar niet echt een getal op kan plakken", klinkt het bij Marbles. Toch wil dit niet zeggen dat er amper gewerkt wordt. "Hoeveel dagen dat precies zijn kies je zelf, zolang je job maar uitgevoerd wordt.” Nadat het bedrijf deze maatregel aankondigde liepen de sollicitaties voor hun openstaande functies - logischerwijs - vlotjes binnen. Toch kregen ze ook heel wat vragen van vrienden en familie: "Maar dat kan toch nooit werken? Dus als je morgen geen zin hebt om te werken, ga je gewoon niet? En waar gaat de volgende vakantie naartoe?"

Hoeveel dagen je op reis gaat kies je zelf, zolang je job maar uitgevoerd wordt

Ondertussen is het een jaar geleden dat Marbles haar opvallende vakantiebeleid introduceerde. In een blogpost vatten ze samen wat het effect was van van deze - toch wel opmerkelijke - beslissing:

Werken op verplaatsing

Een belangrijk onderdeel van de onbeperkte verlofregeling bij Marbles betekent ook dat je kon werken waar je maar wilt. Sommige werknemers bleven het voorbije jaar op kantoor werken, andere werkten meer van thuis of gingen aan de slag in een coworking space in binnen- of buitenland. “Ik ging een maand naar Ijsland om bij mijn vriendin Laura te zijn, die daar gedurende vijf maanden stage deed. Overdag werkte ik (en was ik trouwens veel productiever) en ‘s avonds waren we samen. Af en toe gingen we op weekend of een dagje uit,” getuigt een van de werknemers.

Vaker op reis

Logischerwijs gingen heel wat werknemers ook meer op reis. “Ik kan reizen wanneer en zoveel ik wil", getuigt Flor, de Chief Customer Happiness en Scrum Master van Marbles. "Anderzijds ben ik meer geneigd om tijdens het weekend of vanuit mijn hotelkamer nog wat te werken. Ik zorg ervoor dat alles in balans is.”

Meer tijd voor familie

“Onbeperkt verlof gaf me heel veel vrijheid, en bijgevolg een enorme verlaging van mijn stressniveau”, licht Tim Berghmans, COO en vader van twee jonge kinderen, toe. “Het zorgt ervoor dat ik geen vakantiedagen meer moet tellen, niet meer moet ‘stressen’ als ik thuis moet blijven voor een ziek kind of om tijdig aan de schoolpoort te staan. Onbeperkt verlof gaat voor mij veel verder dan het ‘vakantie nemen’, het zit hem voor mij ook in extra tijd die er onder meer voor zorgt dat ik ’s ochtends de ochtendrush kan vermijden door wat meer tijd te nemen om de kinderen en mezelf klaar te maken.”

Op het eerste zicht zou je denken dat ze Marbles-werknemers gigantisch lang op verlof zouden trekken. Maar toch blijkt dat goed mee te vallen. Volgens Marbles gingen werknemers 29,5 dagen per persoon op vakantie. Wat denk jij over het onbeperkte vakantie-principe?