Aanbevelingsalgoritmes, je kent ze wel. ‘Andere mensen kochten ook dit’, ‘Als je dit leuk vindt, vind je vast ook dat leuk’, en ga zo maar door. Het hele internet lijkt er haast van doordrenkt. Dit kunstenaarsduo uit Nieuw-Zeeland besloot het algoritme ook naar de offline wereld te brengen.

Wie dezer dagen rondkuiert langs de vele sprookjesachtige plekjes in Nieuw-Zeeland, maakt kans om de kunstwerken van Ben Polkinghorne and Scott Kelly te spotten. Hun kunst bestaat uit niet meer dan gigantische borden die gelijkaardige plaatsen tonen, vergezeld van het zinnetje ‘Mensen die dit leuk vonden, vinden ook dit leuk’. Zo plaatste het duo een bord in een bloementuin, waarbij je de suggestie krijgt om andere botanische tuinen in wijde omgeving te gaan bezoeken.

Kelly en Polkinghorne willen je daarmee geen inspiratie geven voor je volgende uitstap, maar wel mensen doen nadenken over de invloed die aanbevelingsalgoritmes op ons hebben. “Dat soort algoritmes zijn er om ons te helpen. Ze proberen ons te geven wat we willen. Soms kan dat een goede zaak zijn. Soms kan dat een slechte zaak zijn”, vertelden de twee daarover aan Thrive Global. Kelly en Polkinghorne gaven hun project de toepasselijke naam ‘Signs of the Times’. “We houden van het contrast dat we creëerden door iets dat zo alomtegenwoordig is online, naar de fysieke wereld te brengen. Volgens ons is dat de reden dat zoveel mensen stoppen en kijken naar onze werken. De borden verrassen hen.”

Ben Polkinghorne en Scott Kelly

Met Signs of the Times willen de twee even stil staan bij het feit dat het internet steeds meer ons offline leven binnendruppelt. ‘Komt er ooit een dag dat een soort Google Glass ons suggesties geeft van andere natuurplekken wanneer we door een bos wandelen? Amazon’s Alexa bevindt zich al in ons huis, Siri in onze broekzak. Hoe meer je leven zich online afspeelt, hoe meer beslissingen er voor jou worden gemaakt. Misschien maak je je zorgen dat je in een bubbel leeft. Of misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan”, schrijven ze nog op hun website.

Hier kan je alvast alle werken bekijken:

Bron foto's: scottandbenorbenandscott.com