Nieuwe boeken ontdekken en onbeperkt lezen waar en wanneer je maar wilt. Dat is vanaf vandaag mogelijk met het nieuwe ebook-abonnement dat bol.com en Rakuten Kobo samen ontwikkelden, dat de naam 'Kobo Plus' kreeg. Hoeveel al dat leesplezier moet kosten? Net geen tien euro per maand. 

Keuze uit ruim 40.000 titels

E-readers zijn ondertussen al een hele tijd ingeburgerd. Enkele jaren terug integreerden bol.com en Kobo al hun leessystemen, waardoor het mogelijk werd om via alle devices, zonder ‘kabeltjes’, direct toegang te hebben tot een groot aanbod ebooks. Dit nieuwe ebook-abonnement is een volgende stap in het nog toegankelijker maken van dit aanbod boeken. Ondertussen worden er al meer dan 40.000 verschillende ebooks aangeboden, waaronder ruim 16.000 Nederlandstalige titels. Diverse Nederlandse en Vlaamse auteurs zoals Herman Koch, Kristien Hemmerechts en Luc Deflot maken hun digitale opwachting. 

Boek lezen

Het ebook-abonnement is al jaren een grote wens van bol.com. Daniel Ropers, algemeen directeur bol.com, vertelt: “Boeken inspireren en verrijken. Daarom doen we er al sinds onze start als boekwinkel in 1999 alles aan om het lezen van boeken zo leuk, makkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Dat heeft een enorme vlucht genomen toen wij in 2009 digitaal lezen introduceerden. Met de lancering van een ebook-abonnement vandaag, geven we een nog beter antwoord op de veelgestelde vraag om een breed aanbod boeken, inclusief nieuwe titels en bestsellers, digitaal beschikbaar te maken tegen een aantrekkelijk tarief. Het vormt een goed alternatief voor het bestaande aanbod van diensten die digitale boeken tegen een vast tarief aanbieden, maar waarbij het aanbod relatief beperkt is in omvang en nieuwe titels.”

Het Canadese Rakuten Kobo is wereldwijd leider op het gebied van digitaal lezen en Belgische marktleider als het op e-readers aankomt. Pieter Swinkels, Executive Vice President bij Rakuten Kobo, stelt: “Wereldwijd is de vraag naar onbeperkt toegang tot muziek en films explosief gegroeid, en we zien dezelfde trend met boeken nu digitaal lezen bij het grote publiek in Nederland en België is doorgebroken.” Daar gaan de twee spelers nu samen op inzetten.

En wat met de uitgeverijen? 

Voor de verdeling van de opbrengsten van het ebook-abonnement is, in samenwerking met vooraanstaande uitgeverijen, een model ontwikkeld waarbij ook voor auteurs een aantrekkelijk perspectief geboden wordt. Door de nauwe samenwerking met diverse uitgeverijen, biedt het abonnement een ruim scala aan ebooks aan.

Boek lezen op smartphone

Patrick Swart, CEO bij WPG Uitgevers, licht toe: “Natuurlijk zal een nieuw model voor alle betrokkenen even wennen zijn. Zo betekent een nieuw verdienmodel voor ons als uitgever een andere benaderingswijze richting onze auteurs en voor hen geldt dat er op een andere manier voor hun werk betaald gaat worden. Een lezer kiest niet meer voor één boek, maar krijgt met het abonnement tienduizenden boeken in één keer. Deze ‘all you can read’-oplossing voor ebooks van bol.com en Kobo past uitstekend in de ontwikkeling van het digitale leesgedrag van consumenten en de wereldwijde trend van het ‘streamen’ van boeken. Wij zijn om die reden enthousiast over deze introductie: het maakt het lezen van digitale boeken nog laagdrempeliger en het zorgt ervoor dat illegaal downloaden mogelijk minder wordt. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat deze dienst een succes wordt.”

Piraterij tegengaan

Bol.com en Kobo zijn ervan overtuigd dat het ebook-abonnement er niet alleen voor zorgt dat een grote groep mensen wordt gestimuleerd om meer te lezen, maar dat het net als bij de muziek- en filmstreaming piraterij kan tegengaan. Daniel Ropers vervolgt: “Met de lage prijs in combinatie met het gebruiksgemak en het grote aanbod ebooks, verlaagt het abonnement de drempel om legaal te downloaden. We verwachten ook dat de vraag naar e-readers hierdoor sterk zal stijgen." 

Wil je zelf ontdekken welke titels bol.com allemaal aanbiedt, dan kan dat via bol.com/koboplus.