foto: Re/Code

Elon Musk was onlangs te gast op de World Government Summit in Dubai. Hij gaf er zijn visie op de toekomst en blikte vooruit op de uitdagingen die de wereld in de komende 100 jaar zal moeten tackelen. Hij had het over artificiële intelligentie, automatisering en het banenverlies dat daarmee gepaard zal gaan.

AI: straks slimmer dan de slimste persoon op aarde

Wanneer Musk gevraagd werd naar dé toekomstige uitdagingen voor onze beschaving, wees Musk het publiek op het gevaar dat artificiële intelligentie de mensheid zal voorbijsteken. “Artificiële intelligentie wordt een pak slimmer dan de slimste mens ter wereld. Dat kan dus best link worden,” vertelde Musk.

Hij ging door over het feit dat verder onderzoek naar artificiële intelligentie dus best voorzichtig wordt aangepakt. “Ik denk dat we moeten waken over de manier waarop we artificiële intelligentie gaan inzetten en dat wetenschappers niet té enthousiast te werk gaan. Soms komt het voor dat een wetenschapper zo opgaat in zijn werk dat hij niet beseft wat de gevolgen kunnen zijn”.

Tsunami van automatisering op komst

Naast waarschuwen over de opkomst van artificiële intelligentie sprak Musk ook over jobs. Hij vertelde dat er vrij snel een intelligente, gigantische omvang van automatisatie zit aan te komen op het vlak van transport. “In een periode van 20 jaar zou het best kunnen dat 12 tot 15 procent van de jobs zullen worden geautomatiseerd omdat auto’s zich volledig autonoom zullen verplaatsen”.

Maar niet alleen de transportsector moet zich zorgen maken volgens Musk. Er zullen nog industrietakken zijn waar automatisering welig zal tieren. De oplossing? Het universeel basisinkomen. “Ik denk dat we niet veel keuze zullen hebben,” zegt Musk. “Een universeel basisinkomen zal gewoon nodig zijn. Er zullen meer en meer jobs zijn die robots een pak beter kunnen uitvoeren dan mensen.”

Musk voegde er echter aan toe dat dit zal zorgen voor een nieuwe dynamiek. Mensen zullen op zoek gaan naar een doel. "Hoe mensen daarmee om zullen gaan, dat wordt pas een gigantisch probleem," verklaart Musk. 

Ook in ons land woedt het debat volop. Onlangs uitte Alexander De Croo zich nog als een non-believer in het concept. Terwijl ondernemers zoals een Davy Kestens en visionairs zoals Peter Hinssen er wel in te geloven. 

Dat de discussie rond het basisinkomen steeds meer zal opflakkeren is duidelijk. Dat hebben ook tal van overheden begrepen. Zo zijn een pak landen druk bezig te experimenteren met het concept. In Finland, Zweden, Nederland zijn al projecten gepland of zijn ze al in uitvoering. Maar ook in Kenya zijn er plannen. Binnen enkele jaren zal er genoeg data zijn om aan te tonen of zo’n basisinkomen een haalbare kaart wordt en of Elon Musk gelijk heeft… of niet.