De eerste Nederlandse cryptomunt, zoals eerst werd geclaimd, is CombiCoin niet. “Ik ben bang dat we iets te hoog van de toren hebben geblazen”, lacht mede-oprichter Don Molenaar. Maar innovatief is hun idee wél. Ze willen een cryptomunt lanceren, een munt zoals bitcoin dus, waarvan de waarde bestaat uit de 30 belangrijkste cryptomunten. Zo proberen ze voor stabiliteit te zorgen op een onstabiele markt. Ze haalden er al meer dan een miljoen dollar mee op.

De 30 belangrijkste munten

Triaconta is de Nederlandse start-up achter CombiCoin. De naam is Grieks voor het cijfer 30. CombiCoin is een cryptomunt- een munt dus op basis van blockchaintechnologie - waarvan de waarde bestaat uit de 30 cryptomunten met de hoogste marktkapitalisatie. Op die manier blijft hun munt stabieler dan andere cryptomunten.

"Het bijzondere aan CombiCoin is dat je het risico diversifieert omdat het uit 30 kleine stukjes bestaat. Als een munt dan instort, heeft dat maar effect voor 3% op de CombiCoin", vertelt Don Molenaar, mede-oprichter van Triaconta.

Dat is geen overbodige luxe, want de markt is erg volatiel. Terwijl één bitcoin aan het begin van het jaar nog ongeveer 1.000 dollar waard was, is dat ten tijde van schrijven al meer dan 4.000. Begin september zakte de prijs echter op één dag met 10%.

De CombiCoin brengt stabiliteit in een volatiele markt

De waarde van CombiCoin weerspiegelt zich in hun 'onderpand', of hun collectie van 30 andere munten die ze aan- en verkopen. Als het onderpand met 300% stijgt dan stijgt de waarde van CombiCoin dus ook met 300%.

“We hebben een professor erbij betrokken, Arie Buijs van de Universiteit Utrecht en Nyenrode. Hij is expert op het gebied van indexeringen en hij heeft ons geholpen bij het opstellen van de regels waaraan onze munt moet voldoen, bijvoorbeeld hoe we kunnen voorkomen dat één munt een te sterk gewicht krijgt binnen de CombiCoin", vertelt Molenaar.

ICO's in een legale grijze zone

Triaconta is nu bezig met haar zogenaamde ICO, of Initial Coin Offering. Dat is een populair financieringsmechanisme in de wereld van de cryptomunten. In een ICO verkoopt een start-up een eigen munt of token alvorens hun project van start gaat. Triaconta hoopt minimaal twee miljoen dollar op te halen. Ten tijde van schrijven verzamelden ze al meer dan de helft daarvan.

Projecten halen regelmatig miljoenen dollars op met ICO's, soms zelfs honderden miljoenen. Recent verbood de Chinese overheid het fenomeen, en moesten sommige projecten zelfs fondsen terugstorten aan Chinezen die aan ICO's deelnamen.

Don Molenaar, een van de oprichters van Triaconta

"We keken het na en er zitten geen Chinezen in onze ICO”, vertelt Molenaar. “We vertaalden onze campagne wel naar het Chinees, dus dat is misschien zonde van de tijd geweest."

Hij ziet ICO's zichzelf ook stabiliseren: "Nu al haalt 90% van de ICO's het niet. Vaak zie je start-ups met een goed idee, maar geen onderbouwd verhaal en weinig expertise. Projecten zien het soms als een snelle manier om geld op te halen. ICO's gaan zichzelf uiteindelijk in balans brengen. Als zoveel mensen er tijd insteken en er minder uitkomt, gaan enkel de echt goede projecten opvallen."

Uiteindelijk gaan ICO's zichzelf wel in balans brengen. Enkel de écht goede projecten gaan dan nog opvallen

Het blijft echter een juridische grijze zone: “We hebben contact gehad met de Nederlandse overheid om aan te geven wat we gingen doen. We kregen als antwoord dat ICO's nog niet gereguleerd zijn, maar dat zoiets er wel kan komen. Als die regulering er komt, dan gaan we onszelf aanpassen en zorgen dat we eraan voldoen."

Molenaar staat niet negatief tegenover regulering van ICO's: "Er zijn verhalen waar mensen andere mensen oplichten, waar de oprichters met het geld er vandoor gaan. Ik vind een vorm van regulatie goed.”

CombiCoin haalt angst weg

CombiCoin is vooral aantrekkelijk voor mensen met weinig ervaring met cryptomunten: “De top 30 groeit stabiel. In de eerste 6 maanden van dit jaar stegen ze samen met 1200%. Ter vergelijking: bitcoin groeide in die periode met 200%. We zien CombiCoin als een tool voor mensen die willen instappen in cryptocurrency, maar dat nog niet durven vanwege de risico's. Met CombiCoin halen we die angst weg", stelt Molenaar.

“Toen we uitlegden wat we gingen doen en dat het risico gespreid werd, stapten mensen massaal in. En dat zijn vooral mensen die nog nooit met cryptocurrency hebben gewerkt”, vertelt Molenaar. “We hebben een stuk of 100 keer moeten uitleggen hoe je een Ether wallet aanmaakt. Het is allemaal nieuw voor ze, maar ze durven het wel door dit initiatief.”

Onze kopers? Mensen die nog nooit met cryptocurrencies hebben gewerkt, maar dat dankzij ons nu plots wél durven

Dat hun aanpak aanspreekt, merken ze al in hun ICO. Het kapitaal dat ze nu ophalen bestaat voor een groot deel uit euro’s en dollars, en dat terwijl ICO's doorgaans hun fondsen ophalen in cryptomunten. “Meer dan 95% van onze fondsen komen in euro en dollar binnen”, beschrijft Molenaar.

Is er een blockchainbubbel?

Doordat bitcoin en andere cryptomunten erg veel waard worden, waarschuwen sommigen voor een bubbel, waarbij de waarde instort. "Dat is in de toekomst proberen kijken”, reageert Molenaar. “Het kan zijn dat een munt een klap krijgt, zoals je zag toen China ICO's verbood. Maar cryptocurrencies zijn er om te blijven. Er wordt veel mee gehandeld, dus die waarde zal blijven stijgen. De angst dat je iemand daarin meeneemt en dat het misloopt, is er natuurlijk, maar dat heb je in een gevestigde markt als de aandelenhandel ook."

Natuurlijk kan het altijd mislopen, maar dat kan met aandelen ook

Don Molenaar is een ervaren ondernemer. In 2015 lanceerde hij mee Beam, een slimme projector. “Op Kickstarter hebben we 760.000 dollar opgehaald. Vanaf dat moment zijn we enkel bezig geweest met het bedrijf opbouwen en investeringen op te halen. We hebben zowat alles meegemaakt waar een start-up last van heeft”, blikt hij terug.

Stilaan begon hij ook interesse te tonen in de wereld van cryptomunten. “Die wereld van de cryptocurrencies vond ik altijd heel interessant, maar ook erg eng. Dus ik stak er nooit geld in.” Hij deed er aanvankelijk dus niets mee. "Een vijftal maanden geleden zagen we echter enkele ICO's opkomen, wat toen een heel nieuw fenomeen was voor mij. Toen begonnen de radertjes te draaien. Daarna kwam het idee van CombiCoin."

Maar een blockchainecosysteem zal er in Nederland nog niet meteen komen volgens Molenaar. "Een ecosysteem zie ik nog niet rond blockchain. Het is wel een techniek die populairder wordt als je kijkt welke grote spelers, zoals banken, ermee bezig zijn. Er is iets aan de hand in die ruimte, en het gaat enkel groter worden.”