Hopelijk heb je het zelf nog niet meegemaakt: je start met een nieuwe job, maar het blijkt niet helemaal je ding te zijn. Het werk past niet bij jouw vaardigheden, of je voelt je helemaal niet thuis binnen het bedrijf. Na enkele maanden verlaat je het bedrijf. Op zoek naar wat nieuws! Maar vermeld je die korte en slechte werkervaring op je cv?

Schadelijk voor je reputatie

Hoewel je misschien geneigd bent om die paar maanden niet enkel te wissen uit je geheugen, maar ook van je cv, vermeld je het toch maar beter wel. Ja, de kans bestaat dat potentiële werkgevers en recruiters het niet opvalt en er zich verder geen vragen bij stellen. Maar de kans is veel groter dat het ze wél opvalt en zich afvragen waarom je niet eerlijk bent. En als je al niet eerlijk bent op je cv, waarom zou je het dan wel zijn op de werkvloer?

Want wees er maar zeker van: een gat in je cv valt op. Vaak zal er dus ook gevraagd worden wat dat gat te betekenen heeft. Leg dan maar eens uit dat je niet werkloos thuiszat, maar eigenlijk een slechte jobervaring wou verbergen. Moeten toegeven dat je bepaalde dingen wou verdoezelen, is veel schadelijker dan vertellen dat je een job had die niet echt een goede match was.

Positief verhaal

Dus die slechte werkervaring vermeld je dan toch beter op je cv. Maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten. Wanneer je vragen krijgt over dat moment, heb dan een korte uitleg klaar. Wees niet bang om te vertellen wat er fout liep, maar vertel vooral ook wat je eruit geleerd hebt. Met andere woorden, probeer uit die negatieve ervaring toch een positief verhaal te putten. Je hebt vast inzichten verworven over jezelf, het soort job dat je kan en wil doen, of welke bedrijfscultuur het best bij jou past.

Wees dus niet bang om te vertellen over die ene slechte ervaring. Eerlijk duurt het langst!