Wie regelmatig met de auto naar een drukke stad trekt, weet dat het soms geen sinecure is: parkeerplek vinden. Gelukkig maakt Google Maps het vanaf nu een stuk gemakkelijker om parkeerplaats te vinden. Gefrustreerd rondjes rijden, op zoek naar een vrije plek, wordt vanaf nu verleden tijd.

Beperkte uitrol

De nieuwe feature werd in januari al gelanceerd, maar enkel in de V.S. Vanaf nu kunnen we ook in Europa gebruik maken van de functie. De eerste uitrol is nog beperkt - zo zit er geen enkele Belgische stad bij - maar nieuwe steden zouden in een sneltempo worden toegevoegd. Ook valt de functie momenteel enkel te gebruiken op een Android-toestel.

De parkeerfunctie is simpel in gebruik: wie een route opzoekt, krijgt er automatisch parkeerinfo bij. Naast reistijd en afstand, kan je vinden hoe gemakkelijk het ergens parkeren is. ‘Beperkt’ betekent dat je kansen op een vrije plek eerder beperkt zijn, ‘Groot’ zou een zee aan vrije parkeerplekken moeten garanderen, en ‘Gemiddeld’ zit er natuurlijk tussenin.

Die info haalt Google Maps uit historische parkeer- en druktegegevens. De drukte-indicatie weerspiegelt dus niet de reële situatie, maar maakt een inschatting op basis van onder andere drukte in nabijgelegen winkels. Die data haalt Google dan weer bij gebruikers die hun locatiegeschiedenis hebben aanstaan. Naast die data, zou de feature ook gebruik maken van machine learning.

Parking in de buurt

Daarnaast lanceert Google Maps ook een ‘Zoek parking’-functie, die de parkeermogelijkheden in de omgeving van drukke buurten toont. Eens je een geschikte plek gekozen hebt, stuurt Google Maps je automatisch naar die locatie en toont hij je, eens aangekomen, de wandelroute naar je eindbestemming.

Momenteel kan je de feature in 21 Europese steden gebruiken: Alicante, Amsterdam, Barcelona, Darmstadt, Dusseldorf, Keulen, Kopenhagen, Londen, Madrid, Malaga, Manchester, Milaan, Montreal, Moskou, München, Parijs, Praag, Rome, Stockholm, Stuttgart en Valencia. Duimen dat de lijst snel groeit!