Bron foto: Shutterstock

Veerle Seymus  en Tom Lecluyse zijn samen meer dan 30 jaar actief in de rekruterings- en detacheringssector. Hun focus lag daarbij voornamelijk op hoger opgeleide technische profielen. Nadat ze gedurende enkele jaren samenwerkten bij USG Professionals hebben ze nu het jobplatform QuidproX opgericht, waarop werkgevers naar eigen zeggen de werknemers vinden die als gegoten passen bij de 'gig economy' waarnaar we volop aan het evolueren zijn.

Gig economie  

In de speciale Nieuwjaarsbijlage Keerpunt die De Morgen op 31 december in samenwerking met The New York Times bij de krantenboer had gelegd, stond een uitgebreid interview met technologiegoeroe Peter Hinssen over de niet meer te ontkennen doorbraak van artificiële intelligentie.

Die zal ook een enorme invloed hebben op de manier waarop we in de toekomst zullen werken. In tegenstelling tot eerdere berichten dat wereldwijd tientallen miljoenen jobs zullen verdwijnen, toont Hinssen zich niet overdreven pessimistisch. Volgens hem zullen misschien wel jobs verdwijnen, maar dat betekent nog niet dat er geen werk meer zal zijn. “Mensen gaan heel wendbaar van de ene opdracht naar de andere hoppen in een gig economie, waar ze als het ware een eenmalig optreden verzorgen om dan weer hun diensten ergens anders te gaan aanbieden.”

“Red Oceans”

“Er is nog altijd sprake van een enorme discrepantie op de arbeidsmarkt”, zegt Tom Lecluyse die zijn carrière begon als IT consultant, de switch maakte naar HR en doorgroeide tot HR Directeur en later Algemeen Directeur van USG ICT Professionals. “De jeugdwerkloosheid blijft hoog, maar veel werkgevers krijgen de vacatures voor hoger opgeleide technische profielen niet ingevuld," duidt hij.

“De oplossing tussen vraag en aanbod raakt niet opgelost als bedrijven allemaal in dezelfde “red oceans” blijven vissen”, vult Veerle Seymus, die onder meer ook door haar ervaring bij USG ICT Professionals de rekruteringsmarkt voor informaticaspecialisten erg goed kent. Wij zijn van mening dat met name diverse online platformen de talent mobility zullen stimuleren. Er wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt van multichannelinformatie.”

Tom Lecluyse

Tom Lecluyse

Gesloten marktplaats

Het QuidProJobs platform van hun startup QuidproX is een gesloten marktplaats die personeelsbehoeften van bedrijven koppelt aan kandidaten, met dien verstande dat dat gebeurt door middel van directe aanbevelingen. “Iedereen kent in zijn of haar netwerk wel career owners die niet actief op zoek zijn naar een andere job, maar wel openstaan voor iets anders”, geeft Lecluyse aan.

“Van deze zogenaamde passieve kandidaten is geen online cv te vinden, zij solliciteren niet en zijn dus onvindbaar door bedrijven. Zij vormen een blauwe oceaan, een niet-aangeboorde markt. Die is enkel te bereiken door leden van de peer tribe van de passieve career owner, want enkel intimi kennen de niet-publiekelijk uitgesproken professionele ambities van elkaar.” Het platform van QuidproX vraagt daarom aan individuen of ze in hun intieme kring van vrienden en kennissen, mensen kennen met specifieke talenten die ze graag willen aanbevelen. “Wanneer een overeenkomst gesloten wordt tussen bedrijf en aanbevolen talent, verdient het refererende individu een commissie”, zegt Veerle Seymus nog.

Veerle Seymus

Veerle Seymus

Goedkoop en transparant

Voor bedrijven is dit volgens de oprichters van de startup een goedkope, snelle, directe en transparante manier om te werven uit een anders onbereikbare talent pool. “Voor 'referrers' genereert dit platform, dat gebaseerd is op vertrouwen en geloofwaardigheid, een extra inkomen en versterkt dat hun reputatie”, zegt Tom Lecluyse ook nog. Voor experten biedt dit platform de mogelijkheid om snel en rechtstreeks in contact te komen met bedrijven die hun door hun “referrers” worden voorgesteld. Ons platform is een voorbeeld van de collaborative economy waarin B2B en B2C vervangen werd door B2All, een marktplaats waar de grenzen tussen producers en consumenten vervagen, en vertrouwen de basis is.”

Wettelijke obstakels

Veerle Seymus en Tom Lecluyse benadrukken dat hun platform één van de mogelijkheden is die we straks met zijn allen zullen moeten gebruiken om ons inkomen aan te vullen. Maar ze wijzen daarbij op een praktisch wettelijk obstakel. “Elke Belg die geen zelfstandig statuut heeft, verkrijgt een inkomen van de staat (pensioen, ziekte, werkloos) en/of van een werkgever. Dit inkomen mag wettelijk jaarlijks slechts aangevuld worden met maximaal 5.000 euro”, zegt Veerle Seymus. “Vandaag, en zeker morgen, zal iedereen extra kunnen verdienen door actief te zijn op platformen zoals Airbnb, BlaBlaCars, Uber, Flavr, Bringr en QuidProJobs. Sommigen zullen zelfs verkiezen niet meer fulltime bij één werkgever te werken en sommigen zullen minder uitkering nodig hebben. Dat zal gevolgen hebben voor de staatskas en voor de sociale zekerheid. De overheid wil werknemers en substantiële gebruikers van de sociale zekerheid stimuleren om bij te verdienen in de gig economie.

"Als dit fiscaal-juridisch goed geregeld wordt, zal de gig economie voor meer zingeving en sociale mobiliteit zorgen, impact hebben op het milieu en onze sociale voorzieningen en een klimaat van ondernemerschap creëren. Dat is allemaal positief, maar het is dus absoluut noodzakelijk dat eerst de regel wordt afgeschaft dat men maximaal slechts 5.000 euro extra inkomsten uit andere activiteiten mag halen," besluiten de twee.