Ieder nieuw medium beloofde om communicatie transparant en democratisch te maken. In realiteit zien we dat bedrijven jouw data verkopen én er slordig mee omspringen. Is privacy voorbij? Niet als het van Aral Balkan afhangt. Hij is druk in de weer om een nieuw, onafhankelijk internet te bouwen. Gek of Geniaal?

Waarom een nieuw internet creëren Gek is:

Waarom het gek is om een nieuwe versie van het internet te lanceren? Je vraagt je waarschijnlijk af of dit wel kan: zomaar een nieuw internet creëren? Vandaag is het internet zoals we het kennen alomtegenwoordig en kan je je waarschijnlijk moeilijk inbeelden hoe het anders kan.

Een internet, dat losgekoppeld is van bedrijven die je data doorverkopen, zou er heel anders uitzien. Stel je voor: geen Android of iOS meer op je smartphone, geen Firefox, Chrome, Safari of Internet Explorer meer, maar één Operating System die je privacy volledig garandeert. Er zou ook geen plaats zijn voor Facebook of Twitter.

Dit zou ons zo weer in de tijd terug katapulteren zie ik jou al denken. En inderdaad, het zou straf zijn mochten we van dit alles massaal afstappen.

Wat het ook opmerkelijk maakt: Firefox, een browser die ook inzet op privacy voor de gebruiker, verliest maand na maand marktaandeel. Ooit had het een marktaandeel van meer dan 25% in België. Op dit moment is het tot onder de 15% weggezakt.

Privacy is misschien wel belangrijk, maar gebruiksgemak en de integratie met andere extensies, plug-ins & diensten, blijven dat ook. Waarom zou je al dit gebruiksgemak opgeven in ruil voor je privacy? Zou je kunnen denken.

Waarom een nieuw internet creëren nét geniaal is:

Laten we eerlijk zijn, we vertrouwen de grote jongens, met Facebook misschien wel op kop, niet meer volledig. Ze bekijken, analyseren & verkopen alles wat ze over ons weten. Steeds meer mensen ergeren zich aan dit gebrek aan transparantie en privacy. Daarnaast worden er regelmatig databases gehackt (Gmail, iCloud, Dropbox) en belanden onze privé-gegevens zomaar op het internet. "Een gevaarlijke evolutie waar dringend iets aan zal moeten veranderen," zegt Aral Balkan. 

Op die groeiende nood aan transparantie en privacy speelt het nieuwe project van Aral Balkan goed in. Hij wil onafhankelijke technologie bouwen om onze fundamentele rechten van vrijheid en democratie te beschermen.

Nieuwe technologie mogen ons dan wel vrijheid beloven. Maar dat krijgen we volgens Aral al zeker niet al te vaak.

“Het web vandaag is een medium waar de massa consumeren en communiceren onder het al ziende oog van grote internationale bedrijven zoals Facebook en Google. Dit is het resultaat van het succes van venture capital, Silicon Valley en Spyware 2.0. We hebben nood aan alternatieven, en ik ga hiervoor zorgen,” Aral Balkan.

Wat is Aral van plan?

Aral werkt aan Indie; een besturingssysteem dat jouw privacy zal garanderen zoals geen ander. Daarnaast bouwt hij ook aan een clouddienst die jouw gegevens in de cloud volledig privé zal maken en je files veilig zal synchroniseren over al je apparaten heen.

Maar daar stopt het niet, Aral werkt ook aan een smartphone die gebouwd is met één doel: jouw privacy garanderen. Pas als deze elementen er zijn kunnen we beginnen bouwen aan een onafhankelijk internet waar de privacy van de gebruiker centraal staat.

Aral Balkan launches Indie at Handheld from Besquare on Vimeo.

Om deze projecten te realiseren heeft Aral momenteel een crowdfundingcampagne lopen tot 10 december 2015. Daarmee wil hij de eerste 100.000 dollar ophalen om dit alles te verwezenlijken. Met nog 8 dagen te gaan, zit Aral ondertussen aan 85% van zijn doel, hij haalde al 84.000 dollar op!

Aral bouwt aan het web van morgen. Jij ook?

Aral streeft naar een totaalaanpak waar zowel de smartphone, de browser en het smartphone besturingssysteem onder handen worden genomen om onze privacy te verzekeren. Met een vrij & democratisch internet tot gevolg: A man with a mission!

Bij Bloovi zijn we onder de indruk van Aral’s missie. Aral is trouwens ook een bevlogen spreker en kan passioneel vertellen over de toestand van onze privacy op het internet. Wil je ook weten waarvoor je data gebruikt wordt door de grote spelers zoals Google, Apple, Facebook & Amazon? Meer weten over Aral's alternatief? Aral komt het jou vertellen op 10 maart in Gent! Hier meer info.