Een 3D-printer en lokaal gerecycleerd afval: meer heeft de start-up w.r.yuma niet nodig om stijvolle zonnebrillen te vervaardigen. De start-up wil niet enkel een fashion statement maken, maar ons ook laten nadenken over de grote hoeveelheid plastic afval die jaarlijks wordt geproduceerd. Hun zonnebrillen lijken alvast tot de verbeelding te spreken, want in één dag tijd schoot de start-up hun Kickstarter-doel als ruim voorbij.

Gemaakt van autodashboards en koelkasten

Wie zo'n w.r.yuma-zonnebril op z'n neus zet, draagt onder andere gerecycleerde autodashboards, PET-flessen en koelkasten. De brillen zelf zijn van Antwerpse makelij en worden handmatig geassembleerd met Italiaanse brilglazen. Voor het plastic afval voor de brilmonturen werkt w.r.yuma samen met de Better Future Factory in Rotterdam, dat gerecycleerde autodashboards, PET-flessen en koelkasten omsmelt tot duurzame 3D-printerinkt. Ook de Brusselse start-up Tridea levert 3D-printerinkt van gerecycleerde PET-flessen.

Om hun zonnebrillen te produceren, viel de start-up terug op Kickstarter. Tot zover een groot succes, want op één dag haalde de gerecycleerde zonnebrillen al 13.000 euro op. Dat is 30% meer dan het originele doel van 10.000 euro. Ondertussen heeft de start-up al hun zinnen gezet op 20.000 euro.

Onze visie is een wereld waarin afval niet bestaat,” vertelt Sebastiaan de Neubourg. “Onze zonnebrillen bestaan uit gerecycleerd afval en zijn bovendien, dankzij 3D-printtechnologie, ook demonteerbaar zodat ze makkelijk terug gerecycleerd kunnen worden. Klanten kunnen straks hun oude zonnebril omwisselen voor een nieuw model -met korting- terwijl de oude frames worden gerecycleerd.”

Een nieuwe blik op afval

“Behalve een mooi product, willen we een ‘conversation starter’ maken en mensen uitnodigen om anders naar afval te kijken; niet als vuilnis maar als kostbare grondstof,” zegt Sebastiaan. “We weten dat onze zonnebrillen de wereld niet kunnen veranderen, maar de mensen die ze dragen kunnen dat wél.“

"Onze zonnebrillen kunnen de wereld niet veranderen, maar de mensen die ze dragen wél."

Volgende zomer zal w.r.yuma op verschillende muziekfestivals in Europa plastic verzamelen om daar vervolgens brillen mee te printen. Met de bekertjes die festivalgangers inleveren gaan wij ter plaatse hippe zonnebrillen printen. Een zonnebril van het bekertje waar je zonet nog een biertje uit dronk, dat is de toekomst.” 

w.r.yuma kiest direct voor hun eerste collectie zonnebrillen alvast een internationale lancering via het crowdfundingplatform Kickstarter. De eerste kopers krijgen 30% korting en betalen 67 euro.