4 miljard video’s worden dagelijks op Youtube bekeken. Indrukwekkend, niet? Nochtans is dit niet geheel onverwachts; video is op heden één van de meest efficiënte middelen om een boodschap over te brengen en op grote schaal te verspreiden. Dit was reeds een opmerkelijke opkomende trend in 2014. Maar ook in 2015 blijft dit verder stijgen en vervult het een cruciale rol in vele marketingstrategieën.

Maar waarom is het als onderneming zo belangrijk om een videomarketingstrategie te definiëren?

1. Information overload: communiceer de essentie op een visuele manier

De voornaamste reden waarom video’s massaal bekeken worden, heeft te maken met onze veranderende gedragspatronen. We worden dagelijks geconfronteerd met een overvloed aan informatie, dat in alle vormen en gedaanten op ons afkomt. Je doelpubliek smeekt om efficiënte en impactvolle communicatietools. De informatie die in korte en visuele boodschappen wordt overbracht blijft hoe dan ook de meest doeltreffende. Zo zou men een topic 3 tot 4 keer beter onthouden indien het in video wordt voorgesteld.

2. De magische kracht van de ‘play button’

Voeg het in op je homepage of in je e-mailcampagne: een opzichtige play-button zal veel meer clicks en traffic genereren op en naar je pagina. Om een mysterieuze reden (maar wellicht vooral omwille van ons veranderend surfgedrag, zie punt 1) voert deze play-button een magnetische kracht uit op de kijker of lezer. Mensen zien een play-button, ze moeten er bijgevolg op klikken. Dit zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en dus voor een hogere conversiegraad zorgt. Bezoekers die video’s bekijken zullen 2 keer langer op je site blijven en 2 keer zoveel pagina’s bezoeken dan bezoekers die geen video bekijken.

3. Video geeft een boost aan je Google rankings

Ernest Hemingway zei het ooit: "Show the readers everything, tell them nothing”. Dit betekent niet dat content onbelangrijk is, maar het toont aan dat het visuele aspect van je boodschap op zijn minst even belangrijk is. Online video is net zo belangrijk omwille van de online optimalisatie en de brede visibiliteit. Ook Google is hier heel erg voorstander van video formats, en zal pagina’s met video content al wat eerder laten verschijnen in zoekresultaten.

Zo zou een website met video content maar liefst 50x meer kans maken om op een eerste pagina van Google te verschijnen, dan een website zonder video. Een goed gekozen videotitel en de juiste tags zullen er voor zorgen dat een website sneller gevonden wordt via Google – was dit nu niet één van de grootste uitdagingen van een marketer?

4. De toekomst (en het heden) is mobile

Mobile video wordt één van de grootste digitale media trends wordt in 2015. Dankzij de opkomst van nieuwe technologieën zoals responsive video formats, kunnen video’s overal en altijd gezien, en vooral, gedeeld worden. De voorbije 2 jaren zijn de video views op mobile maar liefst verviervoudigd. En tegen 2016 zouden 50% van alle video’s mobile bekeken worden.

De groei van mobile toepassingen zit in een versnelling, en dus voor marketers een heuse uitdaging om de snelle tred bij te houden. Ze dienen zich voor te bereiden en uit te kijken naar eventuele alternatieve advertentiemogelijkheden, zoals video, om hun doelpubliek mobiel te bereiken.

5. Video kan cross-channel en cross-departementaal

Dit is uiteraard heel erg afhankelijk van de inhoud van je communicatie (extern of intern) en je doelpubliek, maar video kan je via vele verschillende kanalen verspreiden, zonder al te veel moeite. Gebruik het in je e-mailing, op je website, op al je sociale media, in je sales meetings als ijsbreker, in je product-communicatie, op je digital signage devices in je bedrijf, op beurzen, op keynote presentaties, etc.

Het is niet enkel in het kader van marketing en externe communicatie dat video belangrijk kan zijn, maar ook in vele andere departementen in je onderneming (HR, sales, logistiek, preventie, etc.). Beeld je bijvoorbeeld een moeilijke en delicate interne change management campagne voor, of duidelijke veiligheidsinstructies voor fabrieksarbeiders; elke stakeholder binnen en buiten je onderneming zal je boodschap beter onthouden via het format video.

Marketing trends expert Jonah Berger verwoordde het zo : “Seeing comes before words. The child looks and recognizes before it can speak.” Het visuele zit ingebakken in de mens. Houd daar in je communicatie campagnes dan ook zeker rekening mee, of het nu intern of extern is.