Nieuwe juridische tech-disruptor Henchman kondigt lancering én haalde al 1 miljoen euro op ⚡Waarom worden er in Zweden zoveel unicorns gekweekt?⚡CO2logic treedt toe tot South Pole en wordt zo grootste Belgische klimaatactie-bedrijf ⚡Yahoo verandert na vier jaar alweer van eigenaar ⚡Vier op tien Belgische bedrijven werden in 2020 getroffen door één of meerdere cyberaanvallen.

1. Henchman kondigt lancering én funding van 1 miljoen euro aan

Na meer dan een jaar onder de radar geopereerd te hebben, kondigt Henchman vandaag officieel de lancering van zijn platform aan. Deze nieuwe Legal Tech start-up uit Gent ontwikkelde een Microsoft Word add-in waarmee juridische experten dankzij Natural Language Processing (NLP) sneller en efficiënter contracten kunnen opstellen door clausules te hergebruiken en delen – de baseline van Henchman luidt daarom ook the fastest contract drafting experience ever made.

Aan de wieg van deze nieuwe speler op de juridische technologiemarkt stonden Jorn Vanysacker (ex-CMO Intuo), Gilles Mattelin (co-founder Intuo) en Wouter Van Respaille, die zijn sporen verdiende bij PWC. Het is geen toeval dat twee van de drie founders een verleden hebben bij Intuo. Het HR-techbedrijf werd in 2019 overgenomen door de Nederlandse bedrijfssoftwareleverancier Unit4. Pas deze zomer, wanneer hun contract bij Unit4 afloopt, zullen Vanysacker en Mattelin zich fulltime op Henchman kunnen storten.

Tegen 2026 zullen 10.000 advocaten gebruik maken van Henchman

Het team van Henchman bestaat momenteel uit tien mensen waaronder Maarten Mortier (voormalig CTO van Showpad). Opvallend: het bedrijf heeft al 1 miljoen euro aan financiering opgehaald. Deze funding bestaat uit een mix van een Vlaio-innovatiesubsidie, bankfinanciering en privé-investeerders waaronder Alex Segers (voormalige CEO Domo) en Tim Clauwaert (voormalig CEO en ook co-founder van Intuo).

Henchman toont zich opvallend ambitieus, zo mogen we afleiden uit de woorden van medeoprichter Jorn Vanysacker. “Tegen 2026 zullen 10.000 advocaten gebruik maken van Henchman”, laat hij optekenen. “Onze grote troef is dat zij per dag 60 minuten winnen door met onze oplossing te werken.”

Het is ons doel om advocaten in staat te stellen om meer tijd te besteden aan inhoudelijk werk”, aldus Gilles Mattelin. “Wij vinden dat technologie ten dienste moet staan van de gebruiker, en niet andersom. Henchman levert onmiddellijke waarde in efficiëntie en snelheid.”


2. Waarom Zweden zo’n uitstekende voedingsbodem voor unicorns heeft

Start-ups die de unicorn-status bereiken: dat lijkt in Zweden beter dan waar dan ook te lukken. Per 100.000 inwoners telt hoofdstad Stockholm namelijk 0,8 tech-eenhoorns, bedrijven met een waarde van minstens 1 miljard dollar, wat na Silicon Valley het hoogste percentage ter wereld is.

Daar blijken verschillende redenen voor: ten eerste stoppen unicorns er op hun beurt geld in nieuwe start-ups, waardoor een soort ecosysteem van financieringsmogelijkheden en expertise ontstaat. Verder blijkt durfkapitaal gemakkelijk zijn weg naar Zweden te vinden en is de bevolking graag bereid om nieuwe diensten en producten uit te proberen. Vul dat nog aan met uitstekend onderwijs, stimulerende regelgeving en evenwichtige belastingen, en je krijgt een wel heel vruchtbare voedingsbodem.

Per 100.000 inwoners telt de Zweedse hoofdstad Stockholm 0,8 tech-eenhoorns, wat na Silicon Valley het hoogste percentage ter wereld is

Wat ook een belangrijke rol speelt, is het feit dat start-ups in Zweden niet focussen op één domein, maar breed inzetten op uiteenlopende bedrijfstakken als muziekstreaming, gaming, betaaldiensten (Zweden is één van de meest cashloze landen ter wereld) en oplaadsystemen voor elektrische wagens. In combinatie met een sterke interesse in (innovatieve) technologie zorgt dit voor een robuuste dynamiek. Met Zwedens lange traditie van ondernemende investeerders en investerende ondernemers als stevig fundament. (Bron: Het Financieele Dagblad)


3. Belgische CO2logic treedt toe tot South Pole-groep in strijd tegen klimaatverandering

CO2logic, Belgisch pionier in klimaatactie en specialist in berekening, vermindering en compensatie van broeikasgassen, wordt overgenomen door South Pole groep, de internationale in Zwitserland gevestigde leider in klimaat- en milieudiensten. Door die overeenkomst krijgen de klanten van CO2logic toegang tot een netwerk van wereldwijde diensten. Een welgekomen troef aangezien klimaatverandering een gigantische uitdaging is waarbij internationale expertise en samenwerking een absolute must zijn.

Maar de aansluiting is een win-win, aangezien klanten van South Pole op hun beurt gebruik zullen kunnen maken van de opgebouwde knowhow van CO2logic in België en Frankrijk, waar het ongeveer duizend bedrijven heeft geholpen. Bovendien hebben beide bedrijven een even indrukwekkende staat van dienst: met vijftien jaar ervaring in klimaatactie mogen ze zich echte seniors noemen. Zo heeft South Pole intussen bijna 1.000 projecten ontwikkeld in meer dan 50 landen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag te krijgen.

CO2logic, dat een team van meer dan 30 ingenieurs telt, kan zijn klanten door de samenwerking een uitgebreider dienstenpakket aanbieden. Door de samenwerking zullen de spelers hun impact op de internationale klimaatactie verder kunnen vergroten en innovatieve digitale oplossingen voor emissiebeheersystemen kunnen ontwikkelen, zoals de satellietbewaking van bossen.


4. Na vier jaar wordt Yahoo (alweer) verkocht

Yahoo was vier jaar lang in handen van de Amerikaanse telecomgroep Verizon, maar die doet de zoekmachine nu van de hand, samen met de rest van zijn mediatak. Voor een bedrag van vijf miljard dollar komt Yahoo in de portefeuille van investeringsfirma Apollo. Een enorm bedrag, dat niettemin gerelativeerd moet worden aangezien Verizon in 2017 maar liefst 4,5 miljard dollar neertelde voor de zoekmachine, met het idee die uit te bouwen tot een concurrent voor Google en Facebook. Wat niet is gelukt.

Het zag er destijds nochtans mooi uit voor Yahoo: ooit was het de grootste zoekmachine en e-mailservice ter wereld, met een geschatte waarde van 50 miljard dollar. Na een aantal mislukte overnames en de steile opmars van de concurrentie ging het echter bergaf. Ter illustratie: tussen 2007 en 2012 had het techbedrijf zeven verschillende CEO's. Hoe Apollo die trend wil keren is niet duidelijk, maar de investeringsfirma spreekt alvast vol vertrouwen over het ‘groeipotentieel’ van Yahoo.

Sunnyvale, California, USA - March 29, 2018: Yahoo 's headquarters in Sunnyvale, California. Yahoo! is a web services provider that is wholly owned by Verizon Communications through Oath

5. Vier op tien Belgische bedrijven in 2020 getroffen door cyberaanval

Maar liefst vier op de tien Belgische bedrijven (42%) werden het voorbije jaar getroffen door één of meerdere cyberaanvallen. Dat blijkt uit het Cyber Readiness Report 2021, van Hiscox. De verzekeraar ondervroeg meer dan 6.000 ondernemingen in acht Westerse landen, waaronder 525 Belgische bedrijven van verschillende groottes en uit diverse sectoren.

Alle soorten ondernemingen lopen risico, dus ook bedrijven met minder dan 50 werknemers die dit jaar meer dan de helft van het ondervraagde panel uitmaakten. Opvallend: 19% van cyberaanvallen in ons land waren ransomware, meteen het hoogste percentage van alle bevraagde landen. Slechts de helft van de getroffen Belgische bedrijven (49%) betaalde het gevraagde losgeld. Dat is beduidend lager dan in de andere landen (gemiddeld 58%).

Een cyberaanval kostte een gemiddeld Belgisch bedrijf vorig jaar iets minder dan 10.000 euro. Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde was 496.323 euro

Eén op de zes van alle respondenten geeft aan dat het voortbestaan van hun bedrijf hierdoor in gevaar kwam. Ook in ons land zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Een cyberaanval kostte een gemiddeld Belgisch bedrijf vorig jaar iets minder dan 10.000 euro. Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde was 496.323 euro.

Belgische bedrijven zijn over het algemeen niet goed voorbereid op cyberaanvallen, concluderen de onderzoekers. Alleen Spanje doet slechter.

Malicious computer programming code in the shape of a skull. Online scam, hacking and digital crime background 3D illustration