Zuckerberg wordt binnenkort voor de tweede keer vader, en net als in 2015, zal hij opnieuw twee maanden vaderschapsverlof opnemen. Hij zal één maand afwezig zijn na de geboorte van zijn tweede dochter, en één maand in december. De CEO van Facebook geeft daarmee een duidelijk signaal.

Nochtans lijkt het allesbehalve evident om als baas van een van de grootste bedrijven ter wereld even twee maand uit beeld te verdwijnen. Toch staat Zuckerberg erop dat hij voldoende tijd met zijn meisjes doorbrengt. “Ik zal altijd dankbaar zijn dat ik zoveel tijd kon doorbrengen met Max in de eerste maanden van haar leven”, schreef hij daarover zelf neer in een Facebookpost.

Langer verlof 

Wie denkt dat Zuckerberg als hoofd van het bedrijf privileges krijgt, heeft het mis. Zoals veel Silicon Valley-bedrijven, biedt ook Facebook een uitvoerig vaderschapsverlof aan. Wie dat wil, kan tot vier maanden aan betaald verlof opnemen - moeders én vaders. Toch is zoiets nog lang niet de standaard. Een gemiste kans, want een uitgebreid ouderschapsverlof heeft namelijk talloze voordelen, wat diverse studies al uitwezen.

Wanneer de partner namelijk langer thuis blijft, zal hij of zij op termijn ook meer betrokken zijn bij het leven van zijn of haar kind. Kinderen zelf zouden er dan weer gezonder, slimmer en emotioneel stabieler van worden. En ook moeders hebben er baat bij. Dankzij een langer thuisblijvende partner is de kans op postnatale depressie kleiner. Maar ook voor vrouwen die (nog) geen moeder zijn, heeft zo’n verlengd ouderschapsverlof voordelen. Als zowel mannen als vrouwen langer thuis kunnen zijn na een zwangerschap, worden de verschillen tussen man en vrouw op de werkvloer weer kleiner. Want we kunnen er niet om heen dat zelfs vandaag nog vrouwen op ‘vruchtbare’ leeftijd gediscrimineerd worden tijdens een aanwerving.

Al blijkt in de ‘war for talent’ het ouderschapsverlof een steeds belangrijker argument. Niet enkel bij de Netflixen en Spotify’s in deze wereld kan je daarvan genieten, ook in België bieden enkele werkgevers dit voordeel al aan. Zo heb je bij AXA recht op vier weken vaderschapsverlof en is dat bij Mastercard al acht.

Mentaliteitsverandering

Toch is meer ouderschapsverlof niet het enige wat er nodig is. Kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk, waar ouders een jaar ouderschapsverlof onder elkaar kunnen verdelen. In de praktijk neemt vaak de moeder toch het leeuwendeel van dat verlof op. Dus meer of beter geregeld ouderschapsverlof alleen is niet het enige wat er nodig is. 

Er zijn twee grote redenen waarom vooral mannen significant minder ouderschapsverlof opnemen. Als eerste is er het financiële plaatje. Mannen verdienen vaak meer en nemen dus beperkt verlof op om te voorkomen dat het gezin er financieel op achteruitgaat. Maar de tweede oorzaak ligt in onze maatschappij. Mannen hebben schrik dat uitgebreid verlof een negatieve impact zou hebben op hun carrière. En dat kan je hen niet kwalijk nemen. Nederlands politicus Jesse Klaver werd enkele maanden terug haast aan de schandpaal genageld omdat hij op vrijdag liever niet wil werken, maar tijd met z’n zoontjes wil doorbrengen. Of dat met zijn job wel altijd zo handig is, laat ik even in het midden. Maar een vader die zijn kinderen wil zien opgroeien, zou niet als ‘onbekwaam’ of ‘lui’ bestempeld mogen worden.

Bron foto: RVA

Gelukkig gaat het in België de goede kant uit. Steeds meer vaders nemen vaderschapsverlof en bij uitbreiding ouderschapsverlof op. In totaal namen vorig jaar 42.980 mannen ouderschapsverlof op. Toch verbleekt dat cijfer bij het aantal vrouwen dat dat doet. Dat waren er vorig jaar 100.668, meer dan het dubbele dus. Kortom, we gaan de goede richting uit, maar we zijn er nog niet helemaal.

Zuckerberg breekt alvast een lans voor het ouderschapsverlof. Hij maakt zich alvast weinig zorgen over de impact van zijn afwezigheid. "I'm pretty sure the office will still be standing when I get back", schrijft hij. Zijn vrouw en toekomstige dochter zijn hem alvast dankbaar.