foto: Tim Ferriss

Tim Ferriss - de auteur van The Four Hour Workweek & The Four Hour Body - gaf onlangs een van zijn fans een opmerkelijk advies tijdens een handtekening sessie in San Francisco. “Té ambitieus zijn … kan een probleem zijn,” vertelde hij. “Niet voor de wereld, maar wel voor jou als individu. Als je té hard de focus legt op zelfontwikkeling zonder daar een tegengewicht tegenover te zetten dan kan je daardoor de appreciatie voor de kleine dingen verliezen.”

"Té ambitieus zijn is gevaarlijk"

Ferriss verklaarde dat een focus op zelfontwikkeling soms ook destructief kan zijn als je te weinig tijd maakt om alles in perspectief te zetten. “Ik ken mensen die ongelofelijk ambitieus zijn - ik ook. Maar velen van mijn kennissen zijn nog tien keer erger dan ik,” zegt Ferriss. “Voor sommigen van deze personen is het moeilijk om daarom in het reine te zijn met zichzelf. Een methode die ik toepas, is elke dag in een dagboek te schrijven waardoor je alles op een rijtje kan zetten en daardoor ook meer dingen leert te appreciëren."

Een methode hoe je kleine dingen terug leert appreciëren:

Ferriss ontwikkelde zelfs een “Jar of Awesome” om hem te helpen om de kleine dingen in het leven meer te appreciëren. Telkens hij een leuk, inspirerend of fantastisch moment meemaakt, noteert hij het moment op een papiertje en deponeert hij het in een glazen bokaal.

“Als iets fantastisch gebeurt, denk je dat je dat moment nooit meer zal vergeten. Maar vaak zijn we dat moment enkele dagen later compleet vergeten. Als je je slecht voelt door de hoge eisen die je jezelf stelt, dan is het een goed moment om eens in die bokaal te grabbelen,” zegt Ferriss. “Je zal het leven meer weten te appreciëren en ook alles meer in perspectief kunnen plaatsen,” besluit hij.

Ferriss kwam tot de constatatie dat als je de hele tijd serieus bezig bent om je doelen te bereiken, je uitgeput raakt en nog minder taken afgewerkt krijgt. Daarnaast leerde hij ook dat als je kleine momenten leert te appreciëren je ook blijer zal zijn bij écht fantastische gebeurtenissen. Win-win dus 🙂