Net terug van vakantie. Lekker ontspannen, beetje bruingebrand en een stralend humeur. Maar de realiteit staat voor de deur: binnenkort weer aan het werk. Het rekruteringsbureau Hays geeft je graag enkele tips mee.

Je hebt dagen aan niets anders moeten denken dan aan welk strand je aan je kleurtje zou werken, welk boek je zou lezen, welke cocktail je wilde drinken of welke toeristische attractie je zou kiezen voor je volgende leuke Instagram-post. Geen constante stroom aan e-mails of telefoontjes, geen bakje vol met to-do-taken en even geen verantwoordelijkheden. Ah, zomervakantie: je waant je – even maar terecht – als god in Frankrijk.

Maar hoe fijn het ook is en hoelang het ook duurt, er komt ooit een einde aan. En thuis wacht opnieuw de normale gang van zaken en zitten je collega’s klaar om je te briefen over alles wat je hebt gemist, gaande van roddels, over projecten tot problemen. Voel je de stress al opkomen tijdens je laatste dagen vakantie? Dan hebben wij alvast enkele tips om er toch het beste van te maken en vooral je vakantievibes niet meteen van je af te moeten schudden.

1. Mondjesmaat

Stel je even voor: vandaag kom je weer thuis, morgen moet je alweer tergend vroeg opstaan om te gaan werken. Geen fijn gevoel, toch? Begin daarom langzaam weer aan je routine en plan een bufferdagje in tussen je terugkeer en opnieuw gaan werken. Beter nog: begin te werken halverwege de week. Zo is het weekend meteen lekker dichtbij en kan je snel weer ontspannen.

2. Zorg voor een plan

De verleiding is groot: je komt aan op kantoor en stort je meteen op je werk. Beheers jezelf en neem de tijd om alles goed te plannen. Stel een to-do-lijstje op van alles was je de eerste dagen van je terugkeer moet doen en wat je kan uitstellen tot de weken nadien. Op die manier begin je rustiger en serener opnieuw aan de dagelijkse routine, zonder meteen stress te krijgen van een onoverzichtelijke hoop werk.

3. Kuis je mailbox op

Ja, je had een grappige en duidelijke out-of-office ingesteld, maar toch zal je mailbox vol zitten met vragen, voorstellen, ideeën, … Gelijk alles proberen te beantwoorden is eerder contraproductief en vooral stresserend. Probeer om alle e-mails geleidelijk aan te beantwoorden, door alles te spreiden over een paar dagen. Op die manier raak je ook up-to-date en krijgen alle e-mails de aandacht die ze verdienen, zonder dat je gek wordt.

4. Je kan/mag nog altijd ontspannen

De vakantie heeft je deugd gedaan: lekker eten, de hele tijd in de buitenlucht, een lekker zonnetje meepikken. Dat je terug thuis en aan het werk bent, wil niet zeggen dat dat verleden tijd hoeft te zijn. Ga eens buiten lunchen, probeer te bewegen na of voor je werk en ga gerust eens aperitieven. Zo hou je dat vakantiegevoel vast. En waarom vraag je je collega’s niet mee? Niets leuker dan je goede vibes te delen met anderen!

5. Denk aan je volgende vakantie

Blijft het toch nog een zware reality check? Volhard nog wat meer in het vasthouden van dat vakantiegevoel: gebruik je weekends om heerlijk te relaxen, met familie of vrienden, en doe alsof de vakantie nog altijd bezig is. Begin ook al na te denken over bijvoorbeeld de kerstvakantie. Wanneer je goed op voorhand je volgende tripje plant, komt dat je niet alleen goedkoper uit, maar heb je ook iets om naar uit te kijken. Zo voel je je alweer bijna in vakantie en valt de terugkeer naar de realiteit veel minder zwaar.

En vergeet niet: volgend jaar is er weer vakantie!