Bit4you is het eerste cryptoplatform dat vanuit België op Europees niveau opereert. De broker was daarbij niet bevreesd al snel de tanden te laten te zien, door Facebook aan te klagen omwille van oneerlijke concurrentie op sociale netwerken. Om maar te zeggen hoe groot de drive en het ondernemerslef is van bit4you. Toch benadrukt CFO Marc Toledo dat de organisatie met beide voeten stevig op Belgische bodem blijft en die lokale verankering zelfs meer dan ooit benadrukt.

Voor een handelsplatform dat een ontastbaar product aanbiedt – zoals virtuele munten dat uiteraard zijn – zijn aanwezigheid, zekerheid, nabijheid en zichtbaarheid heel belangrijk. Daarom profileert bit4you zich graag als een lokale speler (mét fysieke vestiging in Brussel). Wat niet wegneemt dat de cijfers van de in 2018 opgerichte cryptobroker indrukwekkend zijn: in 2020 realiseerde bit4you meer dan 100 miljoen euro aan transacties, tegenover ‘slechts’ 13 miljoen euro in 2019. Vandaag biedt het platform ongeveer 30 munten aan, maar dat moeten er op korte termijn 1000 worden, als die tenminste eerst gevalideerd kunnen worden op liquiditeit, veiligheid en wettelijkheid – individueel per cryptomunt af te checken. Maar dat is een inspanning die bit4you graag levert.

Gratis demo wallet met 100.000 dollar

“Wij willen in de eerste plaats namelijk betrouwbaar en bereikbaar zijn, omdat dit ons een voordeel biedt: bij een probleem op een Amerikaans, Singaporees of Chinees handelsplatform kan je bij niemand terecht”, aldus CFO Marc Toledo. “Dat is ook de reden waarom onze website een Frans-, Engels- en Nederlandstalige versie heeft. Op die manier willen we met onze vennootschap vertrouwen uitstralen.

Ook onze laagdrempelige aanpak is daarop toegespitst: bit4you wil een heel goed instapplatform voor nieuwe crypto-beleggers zijn. Zij kunnen aan de hand van een demo-wallet op onze website, met daarin 100.000 virtuele USDT's (een USTD is qua waarde gelijk aan een dollar, red.), leren hoe ze kunnen investeren, kopen, een stop loss-opdracht geven … De demo dient dus letterlijk om mee te spelen en oefenen.”

“Verder vinden bezoekers op onze website heel wat informatie, bijvoorbeeld in de vorm van interactieve webinars, die zowel in Nederlands als Frans gegeven worden. Wat ook hielp om dat vertrouwen te vestigen en proximity-aspect te benadrukken, was het feit dat in 2018 toenmalig minister van Digitale Agenda en huidig premier Alexander De Croo de eerste verrichting via bit4you uitvoerde.”

Een studie van ING Bank heeft aangetoond dat 12% van de Europeanen geïnteresseerd is in crypto en/of daarin al zijn eerste stappen heeft gezet

Dergelijke aanpak loont, want het vertrouwen én de interesse van de consument in crypto currency worden alleen maar groter. Zo heeft een studie van ING Bank aangetoond dat twaalf procent van de Europeanen geïnteresseerd is in crypto en/of daarin al zijn eerste stappen heeft gezet. “Dat aandeel kan alleen maar toenemen, aangezien dat ook betekent dat 88 procent van de markt dat nog niet gedaan heeft”, aldus Marc Toledo.

“Daar liggen voor ons dus enorme groeimogelijkheden. Zeker als je weet dat iedereen vanaf achttien jaar kan investeren, en daar alleen een smartphone en Bancontact voor nodig heeft. Bij bit4you kan je bovendien al vanaf 50 euro in crypto investeren – daar zullen ze je in de bank alleen maar om uitlachen. Maar wij willen dat iedereen aan die virtuele economie kan deelnemen, ook al omdat binnen één generatie cashgeld verdwenen zal zijn. Dat wordt nu alleen nog maar voor specifieke redenen gebruikt. En daar is geen enkele goede reden bij (lacht).”

Bit4you CFO Marc Toledo

Evangeliseren via bit4you

bit4you wil dus niet alleen maar een handelsplatform voor crypto currency zijn, maar ook evangeliseren. “Aan de hand van correcte content willen wij (nieuwe) gebruikers aantonen wat bijvoorbeeld een bitcoin is, hoe mensen kunnen investeren, wat de risico’s zijn, enzovoort”, gaat Marc Toledo verder. “Op die manier willen we mensen het potentieel van cryptomunten laten ontdekken. Eigenlijk willen we de Colruyt van de cryptomarkt worden.

Eigenlijk willen we de Colruyt van de cryptomarkt worden

Daarom hanteren wij bijvoorbeeld ook een andere kostenstructuur: de transacties tussen verschillende munten zijn gratis, er zijn geen verborgen kosten en wie geld investeert of van het platform haalt, betaalt daarop een minimumcommissie. Ook wie dus dagelijks pakweg twintig keer aan daytrading doet, zal daarvoor niets betalen – dat is bij concurrenten wel anders, waar elke transactie je tot 2,5 procent commissie kan kosten.

Historische data: geen toekomstgarantie

Ik vraag evangelist Marc Toledo hoe hij mij als niet-cryptobelegger dan zou overtuigen in dat verhaal van virtuele munten te stappen. “Mensen willen geld verdienen, dus als we zeggen dat de bitcoin sterk in waarde stijgt, is dat al een belangrijk eerste argument. Zo stond de bitcoin vorig jaar op een waarde van zo’n 6000 à 7000 dollar, vandaag zitten we rond de 30.000 dollar – een groei van maal vijf op één jaar tijd.

Anderzijds moet je er wel rekening mee houden dat de bitcoin enkele maanden geleden nog op 65.000 dollar stond, dus er is wel het risico van volatiliteit waar men rekening moet mee houden. Maar dat is natuurlijk de aard van beleggen: hoe meer risico, hoe groter de winstkansen. Daarom adviseren wij beginnende beleggers om alleen maar dat geld in te zetten dat ze niet nodig hebben, en ook slechts maximum twee tot vier procent van hun investeringsvermogen. Maar in het verleden is crypto op lange termijn altijd al een goede investering gebleken. Dat gezegd zijnde: historische data zijn nooit een toekomstgarantie.”

Cryptomunten bieden een goede bescherming tegen inflatie van de munt, omdat ze niet afhankelijk zijn van banken of overheden

“Bijkomend argument is dat cryptomunten een goede bescherming bieden tegen inflatie van de munt, omdat ze niet afhankelijk zijn van banken of overheden. Daarom investeren institutionele investeerders vandaag ook in bitcoins, omdat het voor een mooie diversificatie zorgt. Bovendien is het aanbod met 21 miljoen bitcoins in omloop klein en stabiel, en kleiner dan de vraag – een beetje vergelijkbaar met goud in termen van investering. De waarde zal dus alleen maar stijgen. Ook elke altcoin heeft trouwens een onderliggende waarde en maakt het mogelijk in projecten te investeren – vandaag zijn er dat al zo’n 9000. Bitcoin is één ding, maar de wereld van crypto currency is zoveel groter en gevarieerder.”

David versus Goliath

We moeten het dan ook nog even hebben over de klacht die bit4you als David neerlegde tegen de Goliath die Facebook is. Hoe zat dat ook alweer? “Amerikaanse platformen, die in tegenstelling tot wij wel een licentie hebben, mogen van Facebook adverteren op hun kanaal en hun andere producten, zoals Instagram en Whatsapp.

Daar zijn uiteraard heel wat (potentiële) consumentenbeleggers op actief, die bijgevolg alleen maar hun toevlucht kunnen zoeken tot die verre Amerikaanse platformen, hoewel er een lokaal alternatief voorhanden is. Dat is niet eerlijk. Drie jaar lang hebben wij op alle mogelijke manieren geprobeerd om Facebook te bereiken en dat uit te klaren, maar nooit kregen we reactie, wat ook aangeeft hoe Facebook over Belgische bedrijven denkt: niets, nul, nada. We kunnen alleen maar hopen dat het snel verholpen raakt en de Europese mededingingsautoriteiten binnenkort met een uitspraak komen. En dat het Belgische parlement eindelijk met die regulering voor crypto-handelsplatformen komt. Het laatste dat ik gehoord heb, is dat het in oktober 2021 in orde zou moeten komen.”

Los van die perikelen zijn de ambities van bit4you groot: 50.000 klanten tegen 2024. “Het ziet er ook naar uit dat we dat cijfer zullen halen”, benadrukt Marc Toledo. “Niet alleen omdat we sterk groeien in België, maar ook voluit op Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg inzetten. Zo hebben wij in mei 2021 voor meer dan 1 miljard aan transacties opgetekend, en op één dag in maart hebben wij dezelfde omzet gedraaid als in heel 2019. Om maar te zeggen hoe hard het gaat.”