Bron foto: Shutterstock

Crowdfunding is een alternatieve manier om projecten te financieren, waarbij ondernemers zonder financiële tussenpersonen geld proberen te lenen bij een breed publiek. Toch zijn er nog andere redenen om crowdfunding in te zetten. Michiel Van Hove, expert van het crowdfundingplatform Hello crowd!, licht toe.

Marktonderzoek

"De belangrijkste reden om een beroep te doen op crowdfunding is marktonderzoek. Eigenlijk ga je dan kijken of er voldoende interesse is voordat je je product gaat produceren. Na de campagne kan je dan met het verzamelde geld je product produceren en dat als beloning opleveren aan de funders. Crowdfunding is dus met andere woorden de ideale manier om te kijken of een bepaalde innovatie of een eerste product dat je ontwikkeld hebt klaar is om in de markt te zetten. In plaats van een smak geld te besteden aan een dure en tijdrovende enquête, laat je het volk spreken.

Crowdfunding is ook fundamenteel anders dan traditionele financiering. Op de eerste plaats komt de crowd en dan pas de funding. Het is dus allereerst een marktvalidatie van je nieuwe product vooraleer je het in de webshop plaatst bijvoorbeeld. Maar vaak is het toch een en-en-verhaal waarbij je ook naar traditionele financiering moet kijken om grote investeringen te doen.”

Crowdfunding

Bron foto: Shutterstock

De community versterken en uitbouwen

Naast marktonderzoek zijn er nog tal van andere redenen om een beroep te doen op crowdfunding. Zo is het ook een effectieve manier om de band met je bestaande community op te bouwen en te versterken: je geeft een signaal dat je er klaar voor bent om je allereerste product in de markt te zetten en je vraagt aan je community zou of ze dit kopen?

Op die manier ga je de mensen die in je geloven vanaf het eerste uur betrekken bij wat je wilt gaan doen. Zodra die eerste doelgroep overtuigd is, ga je hen vragen of ze jouw product of project willen delen met hun eigen netwerk zodat je de community verder kunt uitbouwen. Omdat je die mensen via crowdfunding de kans hebt gegeven om je product als eerste te kopen ga je die doelgroep echt deel laten uitmaken van je verhaal. In plaats van dat je de zoveelste aanbieder bent van een trui bijvoorbeeld zit er nu een heel verhaal achter je product. Als mensen dan vragen waar je die trui hebt gehaald, dan kan je zeggen dat je bij de eerste vijftig bent die die trui heeft. Dat maakt het product exclusief en het is een leuk gespreksonderwerp voor mensen. Zo zet je dus op een niet-traditionele manier je merk in de markt en zorg je ervoor dat je genoeg aandacht krijgt. De pers schrijft bijvoorbeeld heel graag over projecten die via crowdfunding gelanceerd worden, omdat het een alternatieve manier is. Het feit dat er een nieuw modemerk wordt gelanceerd is weinig opzienbarend, maar het feit dat er een nieuw merk via crowdfunding op de markt komt heeft wel nieuwswaarde. Lezers smullen van zo’n verhalen!”


>>> meer info over crowdfunding? Klik hier.

Doorzettingsvermogen

Kiezen voor crowdfunding betekent ook een deel op zeker spelen. Als je campagne niet slaagt, lijd je wel wat reputatieschade, maar je wordt er nooit meedogenloos op afgerekend. Crowdfunding is dé manier om te achterhalen of je product of project klaar is voor de markt. Haalt een bepaald product geen 100 procent, dan is het misschien een signaal dat de makers terug naar de tekentafel moeten en hun product moeten finetunen. Willen ze dan achteraf zichzelf terug in de markt zetten en terug een crowdfunding campagne lanceren, dan toont dat aan dat ze als ondernemer heel veel doorzettingsvermogen hebben en dat gegeven kan alleen maar meer sympathie oproepen. Zo hebben we bij Hello crowd! Kevin gehad die twee campagnes heeft gedaan voor hetzelfde onderwerp: een eerste keer haalde hij nog geen 30 procent en de tweede keer bereikte hij de volle 100 procent. Mensen krijgen toch hun geld terug als het niet lukt, dus ze zijn er nooit slecht gezind over.”

Etentjes in ruil voor kapitaal

"Een heel fijn verhaal is dat van Rooffood in Gent. Dat is een moestuin op het dak van een bedrijvencentrum in Gentbrugge. De twee onderneemsters die daarmee bezig zijn zaten al met hun lening bij BNP Paribas Fortis. Toen ze voor de tweede maal een lening wilden aangaan, heeft de bank voorgesteld om een gedeelte te financieren via crowdfunding. Dit heeft er bij hen voor gezorgd dat het werk dat ze in die beloningen moesten stoppen niet enorm was, maar dat er toch veel ambassadeurs naar hun dakterras zijn komen kijken en van hun product hebben geproefd. Het is dus ook een mooie manier om promotie te maken voor je product of project."

Meer weten over crowdfunding? Neem dan zeker een kijkje op de Hello crowd! website.