De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft Bitcoin als officiële munteenheid ingevoerd. Daarmee is het het eerste land in Afrika en pas het tweede land ter wereld dat deze stap zet.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld ondanks de rijkdom aan goud en diamanten. Het land wordt volgens de VN al jaren geteisterd door onrust. Een woordvoerder van de president van het land, Faustin-Archange Touadéra verklaart dat de invoering van Bitcoin de financiële situatie voor de bevolking van het land zou verbeteren.

De Centraal-Afrikaanse Republiek treedt in de voetsporen van El Salvador door Bitcoin goed te keuren als wettig betaalmiddel. El Salvador was het eerste land dat de cryptocurrency als officiële munteenheid invoerde. De beslissing van El Salvador om Bitcoin in te voeren werd echter een enorm economisch risico genoemd omdat het beleid geen steun kreeg onder de bevolking van het land.

In januari drong het Internationaal Monetair Fonds er bij de regering van El Salvador op aan om de status van wettig betaalmiddel voor Bitcoin te schrappen, omdat dit volgens de organisatie "grote risico's met zich meebrengt voor de financiële en marktintegriteit, de financiële stabiliteit en de consumentenbescherming".

El Salvador verzette zich tegen de aanbeveling van het IMF. Minister van Financiën Alejandro Zelaya vertelde later aan een lokale omroep dat het gebruik van Bitcoin een kwestie van soevereiniteit was.

Ondanks het officiële verzet verliep de invoering in El Salvador de afgelopen maanden allesbehalve soepel. Kort na de invoering van Bitcoin bleek uit een enquête van de Kamer van Koophandel van El Salvador dat 80% van de mensen geen geld wilde overmaken in Bitcoin en dat meer dan negen op de tien mensen het idee afkeurden om hun salaris in digitale munten te ontvangen.

Veel financiële toezichthouders delen de bezorgdheid en andere critici zeggen dat anonieme overschrijvingen met behulp van crypto een perfect instrument zijn voor smokkelaars en witwaspraktijken.

Enorme schommelingen in de prijs van bitcoin maken het ook riskant als een opslag van waarde en de lange verwerkingstijden van transacties maken het momenteel nog onpraktisch in gebruik voor kleine aankopen.

Een tegenargument is dat door de centrale bank uitgegeven valuta's doorgaans ook aan waarde verliezen, bitcoin gaat waardedaling tegen door zijn vaste en beperkte aanbod en decentralisatie.

De invoering van bitcoin als munteenheid zouden vooral gunstig kunnen zijn voor lage-inkomenslanden die al lang te lijden hebben onder zwakke munten die extreem gevoelig zijn voor marktschommelingen en inflatie. Cryptocurrencies kunnen ondanks de potentiële obstakels voor massale adoptie een blijvend fenomeen worden.