De belangstelling voor cryptocurrencies neemt wereldwijd af en de NFT-markt slinkt. Bitcoin maakt ondertussen de grootste prijsdaling in 11 jaar mee. Toch blijven cybercriminelen miljarden verdienen door zich te richten op verschillende cryptoprojecten.

Volgens door het Atlas VPN-team geanalyseerde gegevens hebben cybercriminelen in de eerste helft van 2022, 1,93 miljard euro gestolen uit 175 hacks van cryptoprojecten. De gegevens zijn gebaseerd op de cijfers verstrekt door Slowmist Hacked. Deze partij verzamelt beschikbare informatie over aanvallen tegen blockchain-projecten. Financiële verliezen werden berekend op basis van de omrekenkoers van een bepaalde cryptocurrency op het moment van een hack of scam-gebeurtenis.

NFT projecten leverden cybercriminelen ongeveer 82 miljoen euro op. Het Ethereum-ecosysteem had het meest te lijden, met meer dan 1 miljard euro in gestolen fondsen verspreid over 32 gebeurtenissen.

De grootste hack van het ecosysteem behoort toe aan Ronin, een Ethereum sidechain gebouwd voor het populaire spel Axie Infinity. De aanvallers stalen meer dan 588 miljoen euro in Ether en USDC.

Het Solana-ecosysteem staat op de tweede plaats op de lijst. Cybercriminelen stalen 376 miljoen euro van Solana-gerelateerde projecten verdeeld over slechts 5 gebeurtenissen. De grootste hack van het ecosysteem behoort toe aan het gedecentraliseerde financiële (DeFi) platform Wormhole ter waarde van ongeveer 319 miljoen euro.

Het volgende slachtoffer is het Binance Smart Chain (BSC) ecosysteem, met 138 miljoen euro aan verliezen. In totaal werd het BSC ecosysteem geconfronteerd met 47 hack en scam gebeurtenissen in de eerste helft van dit jaar - meer dan enig ander crypto project.

Cryptocurrencies worden vaak aangeprezen als een veiliger alternatief voor traditionele betaalmethoden, maar de cijfers vertellen een ander verhaal. De beveiliging van sommige cryptocurrency-projecten laat veel te wensen over. Totdat de beveiligingsproblemen zijn opgelost, zal het onomkeerbare en gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies ervoor blijven zorgen dat cryptobedrijven een van de belangrijkste doelwitten zijn van cybercriminelen.