Crypto-uitleenbedrijf BlockFi moet een boete van 90 miljoen euro betalen en een CryptoPunk NFT heeft zojuist het record gevestigd voor de best verkochte punk tot nu toe. Deze en andere highlights van de voorbije week lees je elke vrijdag op Bloovi.

Cryptomarkten in het rood door spanningen tussen Rusland en Oekraïne

Cryptomarkten hebben de afgelopen dagen meer dan 220 miljard euro verloren. Beleggers mijden risicovolle activa in het licht van de aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Bitcoin daalde met meer dan €2.690, tot een dieptepunt van €32.700. Altcoins incasseerden eveneens zware verliezen.

De escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne heeft de financiële markten sterk beïnvloed, van aandelen en grondstoffen tot crypto. Hoewel de prijzen lichtjes zijn hersteld, blijven de markten vrij gedeprimeerd. Zoals vaak gebeurt wanneer Bitcoin daalt, worden de altcoins nog harder geraakt. Veel van de andere top tien cryptocurrencies zien vandaag verliezen van 5 tot 10%.

Manchester City bouwt replica van Etihad Stadium in Metaverse

Voetbalclub Manchester City heeft een overeenkomst gesloten met Sony om een replica van het Ethiad Stadium te ontwikkelen in de Metaverse. De regerende kampioen van de Engelse Premier League en Sony gaan samenwerken om een virtuele versie van het stadion te creëren. Het zal de allereerste keer zijn dat een voetbalarena op ware grootte wordt opgetrokken in een virtuele omgeving. Specialisten hebben het stadion al digitaal in kaart gebracht ter voorbereiding van de ‘verhuis’ naar de Metaverse.

De clubleiding van de club van Rode Duivel Kevin De Bruyne ziet een tijd voor zich waarin zij wedstrijden virtueel kunnen uitzenden in het virtuele Ethiad stadion. Zo krijgt iedereen in de wereld de kans om live wedstrijden bij te wonen. Dit zou de betrokkenheid van de fans drastisch kunnen verhogen, aangezien City denkt dat slechts 1% van haar fans ooit naar het fysieke stadion zal reizen om een wedstrijd te bekijken.

Crypto-uitleenbedrijf BlockFi moet 90 miljoen euro boete betalen

BlockFi, een bedrijf dat cryptocurrency-investeerders hoge rentetarieven betaalde voor het uitlenen van hun digitale activa, stemde ermee in om 90 miljoen euro aan boetes te betalen aan de Securities and Exchange Commission. Dit voor beschuldigingen dat het effectenwetten schond en valse verklaringen aflegde over de risico’s van hun activiteiten.

BlockFi heeft geen overtredingen toegegeven of ontkend, maar stemde ermee in te stoppen met de verkoop van zijn leenproduct en te proberen het bedrijf binnen 60 dagen in overeenstemming te brengen met de SEC-regels.

BlockFi CEO Zac Prince zei dat de schikking een overwinning betekende voor het bedrijf, waardoor het een duidelijk pad voorwaarts heeft. “Vanaf de dag dat we BlockFi begonnen, hebben we altijd geweten dat sterke betrokkenheid bij toezichthouders van cruciaal belang zou zijn voor de adoptie van financiële diensten aangedreven door cryptocurrencies”, zei hij in een verklaring. “Deze mijlpaal is opnieuw een voorbeeld van onze pioniersinspanningen bij het veiligstellen van regelgevende duidelijkheid voor de bredere industrie en onze klanten.”

Stablecoin-economie blijft groeien: 10% toename in 2022

Zelfs terwijl de waarde van cryptocurrency in 2022 verder bleef dalen, liet de waarde van de stablecoin-markt een sterk stijging optekenen.

Stablecoins zijn digitale munten die worden gedekt door activa zoals fiatvaluta, andere cryptocurrencies of goud. De stabiele activa maken deze munten minder vatbaar voor schommelingen en houden hun prijzen stabiel. Bepaalde stablecoins gebruiken ook een computeralgoritme om hun waarde relatief stabiel te houden.

Eind 2021 was de totale waarde van alle stablecoins ongeveer 150 miljard euro, wat behoorlijk veel is. In de bijna twee maanden sindsdien is die waarde echter met 9,9% gestegen tot 165 miljard euro. Stablecoins zijn nu goed voor 10,4% van de crypto-economie.

Nieuw record: CryptoPunk #5822 verkocht voor 8000 Ether

Een CryptoPunk NFT heeft zojuist het record gevestigd voor de best verkochte punk tot nu toe. De collectie van meer dan drie jaar oud is met de opkomst van de NFT populariteit uitgegroeid tot één van de meest waardevolle collecties in de NFT ruimte.

De CryptoPunk #5822 die verkocht werd voor 8.000 ETH - ter waarde van meer dan 20 miljoen euro - werd gekocht door de CEO van Chain, Deepak Thapliyal. Het is de duurste CryptoPunk NFT die tot op heden is verkocht.

Het is geen verrassing dat de CryptoPunk voor deze prijs is verkocht. Er zijn een aantal CryptoPunks geweest die voor aanzienlijke bedragen zijn verkocht die in de tientallen miljoenen dollars liepen. In totaal was de CryptoPunk-collectie sinds de lancering goed voor meer dan 8,5 miljard euro aan handelsvolume.

Ondanks het hoge prijskaartje is het toch niet de duurste NFT die tot nu toe werd verkocht. Die titel behoort toe aan Beeple’s Everydays NFT verkoop die de markt stormenderhand veroverde. Het stuk werd verkocht voor maar liefst 62 miljoen euro en vestigde daarmee een record dat tot dusver niemand heeft kunnen verbreken.