Recente wijzigingen in het NFT beleid van Apple hebben verdeeldheid gezaaid binnen de crypto en tech gemeenschap. Apple staat het gebruik van NFT's in apps toe, zolang het een flinke vergoeding kan vragen en ze geen in-app functionaliteiten bieden.

Het nieuwe beleid staat app-ontwikkelaars toe "om niet-vervangbare tokens te verkopen en diensten met betrekking tot NFT's te verkopen." Dit betekent dat het minten, tentoonstellen en overdragen van NFT's in-app wordt toegelaten.

Apple vertrouwt op zijn eigen betalingsmechanisme. Deze aanpak betekent dat Apple een belasting van 30% toevoegt aan NFT-verkopen in apps met hoge inkomsten.

Een grote belemmering is echter dat het beleid de verkoop van "utility" NFT's niet toestaat. App-ontwikkelaars kunnen gebruikers niet toestaan in-app functies of features te ontgrendelen met NFT's. Deze beperkingen zullen waarschijnlijk nadelig zijn voor op blockchain gebaseerde games die gebruik maken van NFT's.

De reacties op het nieuwe beleid zijn gemengd. Het beleid van Apple is door sommigen positief ontvangen omdat er eindelijk aandacht wordt besteed aan een duidelijk kader voor NFT’s. Anderen hebben Apple bekritiseerd vanwege de restrictieve aard van het beleid en de buitensporige fee van 30%.

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, stelt dat Apple noch voor noch tegen NFT's is, maar uitsluitend gemotiveerd wordt door geld. "Ze steunen NFT's die ze belasten, en verbieden NFT's die ze niet belasten," merkte Sweeney op.

Yat Siu, medeoprichter van het op blockchain gerichte gamingbedrijf Animoca Brands, suggereerde dat de beperkingen van Apple alleen mogelijk zijn vanwege de huidige dominantie van het bedrijf. Hij betoogde dat de economische mogelijkheden van blockchain-gaming zo gewichtig zullen worden dat Apple uiteindelijk het beleid zal moeten herzien.

De nieuwe richtlijnen brengen geen wijzigingen aan in het bestaande beleid van Apple inzake cryptocurrency trading apps die door handelsplatformen zoals Litebit en Coinbase worden aangeboden, waar transacties niet onderworpen zijn aan de 30% "Apple tax".