De cryptomarkt maakt één van de meest uitdagende periodes in zijn jonge geschiedenis door, ook overheden beginnen de omvang van deze nieuwe digitale economie in te zien en voeren een cryptobelasting in. Deze en andere highlights van de voorbije week lees je elke vrijdag op Bloovi.

Apple aandelen stijgen na Metaverse aankondiging

Volgens een recente update is de waarde van een Apple aandeel omhoog geschoten na opmerkingen van CEO Tim Cook over investeringen in de Metaverse. Volgens Cook biedt de sector van de cryptomarkt potentieel voor Apple. Eén van de meest spectaculaire kenmerken zijn volgens hem de brede toepassingsmogelijkheden, gaande van gaming tot concerten.

Cook vermeldde ook dat ARKit, een bekende ontwikkelaar van apps in zijn Apple Store, een breed scala aan applicaties heeft die toegang kunnen krijgen tot de Metaverse. Terwijl het omgedoopte Facebook-moederbedrijf Meta samenwerkt met Occulus om gebruikers een Virtual Reality (VR)-ervaring te bieden, heeft Apple in plaats daarvan een stap in de richting van Augmented Reality (AR) overwogen. Deze aankondiging heeft een gunstig effect gehad op de beurskoers van Apple, goed voor een stijging van ongeveer 8%.

India kondigt 30% belasting aan op alle crypto-inkomsten

De Indiase regering heeft een plan aangekondigd om inkomsten uit transacties met cryptocurrency en NFT’s met 30% te belasten. De minister van financiën zei dat het door de omvang en het grote aantal van de transacties “absoluut noodzakelijk” was om een specifieke belastingregeling voor de digitale activa creëren.

Tegelijkertijd kondigde de Indiase regering ook plannen aan voor de lancering van een eigen digitale munt. De invoering van zo’n Digitale Roepee via de nationale centrale bank zal een grote impuls geven aan de digitale economie, zo luidt de motivatie.

Het nieuws uit India is zeer welkom na aanhoudende angst voor een algeheel verbod op cryptocurrency. In januari 2021 liet de regering duidelijk verstaan een wetsvoorstel te zullen indienen dat alle particuliere cryptotransacties zou verbieden en dat het land tegelijkertijd een soevereine digitale munt wil creëren.

Vastgoed verkoop in de Metaverse zou dit jaar verdubbelen

De verkoop van onroerend goed op de vier belangrijkste metaverse platforms haalden vorig jaar een totale waarde van maar liefst 473 miljoen euro, laat MetaMetric Solutions weten. Volgens de metaverse-database bedroeg de verkoop in januari meer dan 75 miljoen euro. De voorspellingen zijn dat in dit tempo de verkoop in 2022 bijna 1 miljard euro zou kunnen bereiken.

De recente stijging werd aangewakkerd door de aankondiging van Facebook op 28 oktober 2021 dat het zich ging herdopen tot Meta en het techbedrijf zich meer dan ooit wil gaan concentreren op de metaverse.

“Er zijn grote risico's, maar potentieel ook grote beloningen”, zei Janine Yorio, CEO van Republic Realm, een metaverse vastgoedinvesteerder en adviesbureau. Republic Realm heeft een recordbedrag van bijna 4 miljoen euro betaald voor een stuk grond in het grootste metaverse platform, Sandbox.

Topman Nintendo niet enthousiast over de Metaverse

Shuntaro Furukawa, de grote baas van Nintendo, zegt dat het videogamebedrijf nog even gaat wachten met uitbreiden naar de metaverse totdat het zeker weet dat het medium de “verrassing en het plezier” zal kunnen bieden dat hun spelers verwachten.

Vorige week sprak ook een andere reus in de Japanse game-industrie, de bedenker van PlayStation, Ken Kutaragi zich uit tegen de metaverse. Hij noemde het “isolerend” en bestempelde VR-headsets als “vervelend”.

Dit is tot ergernis van Nintendo’s investeerders, die willen dat het bedrijf zijn licenties voor intellectueel eigendom uitbreidt en mobile games omarmt. Nintendo heeft recent op een nogal agressieve manier actie ondernemen tegen NFT’s en cryptoprojecten die de gelijkenissen van hun personages onrechtmatig gebruiken.

IOC lanceert NFT-spel rond Olympische Winterspelen

Het Internationaal Olympisch Comite - kortweg IOC - heeft zich net als vele andere wereldorganisaties gestort op de rage van NFT’s. Het heeft een mobiel spel gelanceerd dat gebaseerd is op het de zopas gestarte Winterspelen in Peking.

Olympic Games Jam: Beijing 2022 laat gamers deelnemen aan een aantal sportevenementen, waaronder snowboarden en skiën. Mensen zullen in staat zijn om digitale versies van de iconische Olympische pins te kopen en deze te verhandelen met andere gebruikers op een online marktplaats. Met het nieuwe spel hoopt IOC het koperspubliek voor zijn pins sterke uit te breiden.

Vrij van enige controverse is deze lancering zeker niet. Verschillende merken hebben al geprobeerd om door te breken in de NFT-markt, maar werden steeds overladen met kritiek omwille van bezorgdheid over frauduleuze activiteiten in de markt en de milieu-impact van cryptocurrency.