Trendwatcher wordt Stefaan Vandist niet graag meer genoemd. Toekomstverkenner omschrijft veel beter wat de Antwerpenaar doet. “Dat is een belangrijk verschil”, zo vertelt hij in Techmag. “Ironisch genoeg wordt de toekomst in een tijdperk van exponentieel groeiende artificiële intelligentie steeds minder voorspelbaar. Het enige wat we kunnen doen, is de verschillende toekomstscenario’s zo goed en systematisch mogelijk documenteren.”

Van World OS naar The Decade of Delivery

Volgens Stefaan Vandist is ecologie de heilige graal van de toekomst. Het vorige decennium beschouwt hij als een klimaatontwaking, waarvoor nu de nodige acties worden genomen. “Ik beschouw dat als een evolutie van World OS - waarin de wereld wordt voorgesteld als operating system voor technologische en sociale innovaties - naar Pretopia, The Decade of Delivery”, steekt hij van wal.

“We bevinden ons op een kruispunt van dystopie en utopie, met een brede waaier van toekomstscenario’s. Ik verwacht mij alvast aan een tsunami van innovaties in het dagelijkse leven. De manier waarop we eten, ons verplaatsen, wonen, bouwen en werken zal fundamenteel wijzigen.”

Vandist vindt het hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen om een betere toekomst te creëren voor ieder van ons. “Kijk maar aan de modale shift in mobiliteit, smart cities, industry 4.0, energietransitie, eiwittransitie”, gaat hij verder. “Ze zijn allemaal als één grote clusterfuck verbonden met de klimaatkwestie.”

The Internet of Energy

Die klimaatkwestie omschrijft de toekomstverkenner terecht als een ideologische splijtzwam die de wereld verdeelt in twee kampen: ‘back to nature’ en ’tech will save us’. “Niet alles hoeft links of rechts te zijn”, zegt hij onomwonden. “Aan beide kanten van het spectrum dat ik beschouw als een filosofische breuklijn vind je waardevolle argumenten, strategieën en oplossingen. Bovendien denk ik dat de toekomst in handen is van mensen die tegenstellingen kunnen absorberen. Het gaat niet meer over socialisme of liberalisme: het gaat over harmonie, de toekomst van Europa.”

Ik denk dat de toekomst in handen is van mensen die tegenstellingen kunnen absorberen. Het gaat niet meer over socialisme of liberalisme: het gaat over harmonie, de toekomst van Europa

Waar Vandist specifiek echt potentieel in ziet, is The Internet of Energy. “Energie is nu een gecentraliseerd systeem van ‘one to many’, net zoals de mediasector dat vroeger ook was. Ik zie een toekomst waarbij iedere consument ook producent kan zijn in een soort multi-commodity smart grid. Daarbij gaat het niet om bottom-up of top-down, maar over een door de overheid voorzien framework.”

“Ik geloof heel sterk dat het aan die laatste is om de context te creëren, maar de marktvrijheid en -blijheid over te laten aan de bevolking. Meer concreet bedoel ik dat elke consument en elke kmo de kans moet krijgen om met behulp van technologie stadswijken te optimaliseren.

Meer weten? In de nieuwste Techmag heeft Stefaan Vandist het ook nog over:

  • De verkeerde voorspelling van Uber
  • Waarom lokale voorbeelden even relevant zijn als Amazon en consorten
  • De spacerace van de steden van de toekomst
  • ...

Benieuwd naar meer? Abonneer je op het Techmag YouTube-kanaal en mis geen enkel ondernemersverhaal!