Als internetreus Google sleutelt aan de ingewikkelde formules die de zoekopdrachten bepalen, houden webmasters overal ter wereld hun hart vast. De bedoeling is om oneerlijke websites vol spam en dubieuze inhoud uit de zoekresultaten te weren, ten voordele van kwaliteitssites. Dit artikel gaat dieper in op de nieuwe aanpassingen en wat deze betekenen voor jouw website.
Het Google algoritme
Het is een permanente strijd: webmasters proberen enerzijds hun site zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te laten verschijnen. Sommigen doen dat helaas met oneerlijke praktijken zoals keyword spamming, betalende links, geplagieerde inhoud of neppagina's. Google tracht anderzijds de kwaliteit van het internet te verbeteren en de zoekresultaten zo relevant mogelijk te maken voor de gebruikers.
Achter de schermen van de grootste zoekmachine ter wereld draait een algoritme. Een reeks complexe wiskundige formules die bepalen of en wanneer een website in de zoekresultaten verschijnt. Het Google zoekalgoritme bestaat uit meer dan 200 variabelen en wordt constant aangepast en verfijnd, zo'n 500 keer per jaar. Zelfs de kleinste verandering wordt met argusogen gevolgd, omdat dit een invloed heeft op de zoekresultaten.
Google Panda, de Content Farm Update
De bekendste aanpassing is de Panda update die Google in februari 2011 in de VS en in augustus 2011 bij ons uitvoerde. Sindsdien zijn er wereldwijd 13 Panda updates uitgebracht. Panda had als doel de zoekresultaten te verbeteren door ‘content farms' uit de rankings te halen. Sites, met andere woorden, die over minderwaardige en/of gekopieerde inhoud beschikken. Alleen de kwalitatieve pagina's zouden nog een kans maken op topposities in Google's zoekresultaten. Volgens eigen cijfers van Google werden ongeveer 2.4% van alle Engelstalige zoekopdrachten merkbaar beïnvloed door Panda.
Google Penguin, de Webspam Update
In april van dit jaar lanceerde Google Penguin, een nieuwe update specifiek ontworpen om spamming van keywords en weblinks tegen te gaan. De Penguin-update wordt dan ook wel eens de webspam update genoemd. Het probeert websites aan te pakken die weinig waarde toevoegen maar toch hoog in de zoekresultaten verschijnen. Na een tweede Penguin versie in mei, zitten we ondertussen aan Penguin 3 in oktober 2012. De bedoeling was om webspam in te dijken, maar in de realiteit lijkt de focus te gaan naar sites die volgens Google te veel aan keyword stuffing doen en onnatuurlijke links of bedenkelijke inhoud hebben. Volgens de meest recente cijfers is ongeveer 0.3% van alle Engelstalige zoekopdrachten merkbaar aangetast.
Gevolgen voor jouw website?
De eerste en meest evidente manier om na te gaan of Penguin jouw site treft, is het aantal bezoekers net voor de update te vergelijken met het aantal meteen erna. Indien het aantal hits kelderde, dan is je website wellicht aangetast door de nieuwe filter. Ook wanneer je site plots verdwenen is uit de zoekresultaten, is de kans groot dat je geraakt bent door de Google Penguin update. De internetgigant biedt trouwens verschillende hulpprogramma's die problemen oplijst en de zichtbaarheid van uw pagina's kan verbeteren.
Analyseren om te verbeteren
Je Google Analytics account of een andere webstatistieken service kan je de nodige inzichten bieden. Zo kan je je huidig bezoekersaantal vergelijken met vorige periodes en analyseren wat het aandeel is van zogenaamd "organisch" zoekverkeer.
Google Webmaster Tools is een onmisbaar instrument dat je onder andere toont hoe Google je site ziet, of er problemen zijn met de inhoud of tijdens het doorzoeken van de sites, welke websites naar je site linken, en nog veel meer. Dankzij de gratis tools van Google kan je dus snel en eenvoudig ontdekken hoe je site momenteel presteert en kan je je site nog beter optimaliseren.
Google heeft bovendien een aantal richtlijnen opgesteld om de kwaliteit van websites te verbeteren, zowel op technisch als op inhoudelijk gebied. Zo besteden ze bijvoorbeeld extra aandacht aan de juiste spelling, goed opgebouwde teksten, waardevolle en betrouwbare bronnen, enzovoort. Het is de moeite waard om die richtlijnen even door te nemen en je eigen site kritisch te evalueren. Maak je overmatig gebruik van irrelevante keywords? Plaats je nutteloze weblinks of is je site hopeloos ongeorganiseerd? Dat zijn de dingen om meteen aan te pakken!
De filosofie van Google is dus om websites te belonen die relevante en bruikbare informatie publiceren. Als je eigen website tot die categorie behoort en weg blijft van oneerlijke praktijken, hoef je met andere woorden niets te vrezen van Penguin. Over enkele dagen gaan we dieper in op tips en strategieën om de nieuw Penguin update zo rimpelloos mogelijk te laten verlopen voor je website.
Wat heb jij gemerkt van de Penguin updates? Laat het ons weten in een reactie!
Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.
Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi