De in mei gestarte bétaversie van Socl is sinds gisteren voor het grote publiek beschikbaar. Microsoft noemt het een "sociale zoekmachine" omdat het resultaten combineert met sociale elementen en waarbij je dit kan delen met andere gebruikers. Een kort overzicht.

Hoe is Socl ontstaan?

Socl begon als een experiment bij Microsoft research FUSE Labs die gericht was op studenten en research. In alle stilte werd aan dit project gewerkt. Het doel was niet om een nieuw sociaal netwerk te ontwikkelen zoals Facebook, maar wel om een slimme zoekmachine te ontwikkelen die elementen combineert uit bestaande sociale netwerken en waarbij resultaten gedeeld kunnen worden met andere gebruikers. Bedoeling was om het zoeken te laten focussen op foto's, collages en design om zo mooie en rijkgevulde posts te creëren. De béta werd in mei gelanceerd en losgelaten op een select publiek die op uitnodiging gebaseerd was. Dit testpubliek gaf de laatste maanden tal van opmerkingen ter verbetering. De ontwikkelaars gingen met deze verbeteringen aan de slag.

Lancering

"Sinds de lancering in mei 2012 zagen we Socl ontwikkelen tot een platform waar mensen elkaar vinden met gemeenschappelijke interesses.", aldus Microsoft.

De versie die gisteren gelanceerd werd bevat ondertussen een pak verbeteringen. O.a. kan men een eigen playlist aanmaken, werden profielpagina's aangepast, werd de interface onder handen genomen en gebeurd de creatie van statusupdates sneller. Ook kan men sneller zoeken in de verschillende posts.

Zelf beschouwt Microsoft hun nieuwe baby nog als een experiment om mensen te helpen nadenken hoe zij een online samenwerking op een andere en betere manier voor zichzelf kunnen toepassen.

Hoe werkt het?

Net zoals bij andere sociale sites dien je een profiel aan te maken. Dit kan makkelijk en zeer snel door in te loggen met Facebook- of Microsoftaccount. Socl maakt het je dan gemakkelijk en geeft suggesties omtrent de verschillende onderwerpen die in jouw interessegebied liggen. De post creator gaat dan met jouw selecties automatisch een post creëren die -volgens Socl- een aantrekkelijk collage vormt. Deze collage's kunnen dan gedeeld worden met vrienden en andere gebruikers.

De zoekmachine leert als het ware via jouw profiel en hoe meer je de tool gaat gebruiken, welke exact je interesses zijn. Je kan ook zien waarop anderen hebben gezocht en kan je zo in contact komen met andere mensen die dezelfde interesses hebben. Op deze manier kan je een statusupdate geven. Verder is er een Socl blog en zijn Socl tips om je verder op weg te helpen om het platform beter te kunnen gebruiken.

Eerste bevindingen

Momenteel staan alle talen van gebruikers wereldwijd door elkaar. Zo hebben tal van collage's titels en omschrijvingen in andere talen. Wat volgens ons niet zo bevorderlijk is qua gebruik. Ook al kan je zoeken in je eigen taal of een taal die je machtig bent. De website kent veel vergelijkingen met Pinterest en is vooral visueel georiënteerd doordat ze vooral foto's van interesses toont. Toegegeven, dan is Pinterest net iets sexier en gebruiksvriendelijker.

Verder hebben we nog opgezocht wat het aantal mensen is die Socl gebruiken maar voorlopig is dit ongekend.

-- --
Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.
Volg je @bloovi al op Twitter?  #bloovi