De nieuwssites Lavenir.net, Nieuwsblad.be en Standaard.be lieten hun websites met de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen gisteren en vandaag in de cloud draaien. De Standaard telde 502.000 unieke bezoekers (het dubbele van het normale aantal op een zondag), Het Nieuwsblad 778.000 unieke bezoekers (ook twee keer zoveel als anders) en L'Avenir.net 276.000 unieke bezoekers (2,7 keer meer dan het normale aantal). Het piekmoment in bandbreedte lag rond 21.00u. In totaal wisselden de drie nieuwssites gisteren 10 terabytes aan gegevens uit.

Sneller dan de overheid

De verkiezingen zijn voor Corelio altijd een erg belangrijk moment. Politieke verslaggeving is een van de sterktes van de Standaard. Dat het nu om lokale verkiezingen ging, speelde dan weer in de kaart van Het Nieuwsblad en L'Avenir, die zeer sterk zijn in regionale berichtgeving.

Corelio vroeg de Belgische websitebouwer Uniway, waarmee al eerder werd samengewerkt, specifieke modules te bouwen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kon de redactie de eerste resultaten snel online zetten, nog voor de overheid ze officieel bekendmaakte. Lokale correspondenten belden de resultaten van hun gemeenten meteen door naar de redactie. Die zette ze onmiddellijk online, weliswaar met de vermelding dat het om eerste voorlopige cijfers ging. Daarnaast stuurde de verschillende gewestelijke overheden vanaf 14.00u elke twee minuten officiële resultaten door. Die werden via een module volautomatisch verwerkt en in realtime online gezet in de plaats van de officieuze cijfers. Ook Msn.be en de websites van La Dernière Heure en La Libre Belgique gebruikten deze module. Tot slot zorgde Uniway er nog voor dat de websites ook probleemloos op mobiele toestellen zoals smartphones en tablets draaiden.

Websites draaien op virtuele servers

Uniway stelde voor om de websites met verkiezingsnieuws in de cloud te laten draaien met Windows Azure-technologie. Zulke websites moeten immers erg veel gelijktijdige bezoekers verwerken. Om te vermijden dat de websites op deze piekmomenten onbereikbaar zijn, is een infrastructuur nodig met erg krachtige servers die zulke pieken kunnen opvangen.

"Onze bestaande omgeving is voorzien op onverwachts grote aantallen bezoekers. Bij gebeurtenissen als de busramp in Zwitserland of de aanslagen in Luik worden de sites druk bezocht. Bij de verkiezingen kun je op zulke piekmomenten anticiperen", zegt Geert Kempen, Business Domain Specialist bij Corelio. "Van de vier partijen die we hadden aangeschreven, was Uniway de enige die een cloudoplossing voorstelde. Uniway ontwikkelde een oplossing op maat, de analyse en lay-out deden we samen."

"Het voordeel aan de cloud is dat je de capaciteit vlot kunt afstemmen op het aantal websitebezoekers", vertelt Johan Hermans, Senior Business Analyst bij Uniway. "We hadden vooraf een aantal parameters geprogrammeerd. Worden een aantal grenzen overschreden, dan schakelt het systeem bijvoorbeeld binnen het kwartier een extra server in. Het was voor ons ook spannend want 't is de eerste keer dat we een project van zulke omvang hebben begeleid."

Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws.

Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi