Securitas lanceert vandaag een sensibiliseringscampagne die smartphone-gebruikers confronteert met onvoorzichtig gebruik van sociale media. Want, via sociale media laten weten waar men zich bevindt betekent vooral ook laten weten waar men zich niet bevindt.

Een open goal voor dieven op zoek naar een woning waar ze rustig aan het werk kunnen. Gedurende twee weken worden Belgen die op Twitter laten weten niet thuis te zijn via een check-in op Foursquare verrast met een onverwachte replytweet: Hun dure flatscreen of dure laptop die net ‘uitcheckten' uit hun woning. De tweet bevat ook de link naar de campagnesitewww.veiligopsocialemedia.be met daarop tips voor veiliger gebruik van sociale media. De campagne wordt nu gelanceerd naar aanleiding van de eindejaarsperiode waarvan geweten is dat deze het hoogst aantal inbraken telt.

Kerstperiode ook favoriete periode voor inbrekers

Het aantal woninginbraken is de laatste jaren fors toegenomen. In 2011 werd door de federale politie een stijging van maar liefst 11% gemeten, vergeleken met het jaar voordien. De politiële statistieken tonen eveneens aan dat de meeste woninginbraken tijdens de donkere wintermaanden plaatsvinden. De hoogste inbraakcijfers worden traditioneel gemeten van oktober tot maart, met december als absolute piek.

Location-based sociale media godsgeschenk voor inbrekers

Paul Schoolmeesters, Securitas: "Naast de stijging van het aantal inbraken, noteert men de laatste jaren een tweede evolutie waar we ons bij Securitas minstens evenveel zorgen over maken: Belgen delen steeds meer persoonlijke informatie op sociale media zoals Twitter, Foursquare en Facebook. Niet alleen wat men doet, denkt en voelt, maar ook waar men zich bevindt wordt gedeeld. En dat gebeurt spijtig genoeg niet altijd op een verstandige manier. Want, laten weten waar men zich bevindt, betekent vooral ook laten weten waar men zich op dat ogenblik niét bevindt. Wanneer deze informatie wordt gedeeld op een onbeveiligde en dus openbare account (de meeste Twitter-accounts zijn niet beveiligd) kan men de voordeur evengoed wagenwijd laten open staan bij vertrek uit de woning."

Securitas confronteert Steven -en bij uitbreiding heel wat andere Belgen- zo op een opmerkelijke wijze met de gevaren van onvoorzichtig gebruik van sociale media. De tweet wordt afgesloten met de URLwww.veiligopsocialemedia.be waarop tips te lezen zijn voor veiliger gebruik van sociale media. Via deze link wordt het opzet van de campagne eveneens samengevat in een duidelijk en verstaanbaar filmpje.

-- --
Vond je dit artikel waardevol?
Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.Volg je @bloovi al op Twitter?