Misschien behoor jij tot één van de vier virtuele clans die via de game ‘Ghendetta!' de stad proberen te veroveren? Of surf je wel eens langs ‘Wakankdoen' om inspiratie te vinden? Het zijn maar twee van de leuke applicaties die bedacht werden tijdens de jaarlijkse programmeerwedstrijd ‘Apps for Ghent'. Op zaterdag 23 maart 2013 is die 'hackathon' aan z'n derde editie toe.
Zes uur tijd krijgen de deelnemers om op basis van allerlei stadsgegevens een speelse of praktische applicatie te bedenken. De resultaten worden beoordeeld door een vakkundige jury die aan het einde van de dag prijzen uitdeelt aan het beste professionele én het beste studententeam. In die laatste categorie ging de hoofdprijs vorig jaar naar ‘The Missing H', vijf tweedejaarsstudenten uit de Arteveldehogeschool. Hun applicatie ‘Circadia' gooide hoge ogen. Docent Philippe De Pauw coachte het team: "De app brengt de verschillen tussen de Gentse wijken in kaart. Maar hij voert je ook doorheen de stad en promoot buurten die doorgaans onder de radar vliegen."
Dag en nacht verschil
Zijn studenten vertrokken van de kernwoorden ‘dag' en ‘nacht'. "Met die opdracht doorzochten ze de data van de stad", vertelt Philippe De Pauw, "Dat zijn de excel-lijstjes, statistieken en digitale informatie die de stadsdiensten bijhouden: bevolkings- en werkloosheidscijfers, info over zwerfvuil, buurtcentra, aanplakborden, activiteiten... De studenten ontdekten dat er in Gent niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een dag en een nacht verschil bestaat, namelijk tussen het centrum en de buitenwijken. Het hart van de stad lokt veel bezoekers, daar vinden ook de meeste evenementen plaats. Maar weinig mensen hebben weet van activiteiten in bijvoorbeeld Wondelgem of aan de Dampoort. Die rand wil de app in de kijker zetten. Er is een game aan verbonden die bezoekers moet lokken: door met je smartphone, tablet of computer in te checken op bepaalde plaatsen verdien je punten. Maar een markt in de Brugse Poort levert meer punten op dan een discotheek in het centrum. De app kan ook tonen hoeveel mensen waar inchecken. En dat zou handig kunnen zijn voor het stadsbestuur: zo ziet men welke gebieden het meest bruisen en op basis van die info kunnen bijvoorbeeld subsidies beter worden verdeeld."
Wijs maat!
Wie dolenthousiast het net af surft op zoek naar ‘Circadia', is er aan voor de moeite: de app bestaat enkel ‘op papier'. "Het draaide om het concept", zegt Philippe De Pauw. "Hij werd niet verder concreet uitgewerkt." Maar een app die je wel al een hele tijd (gratis) kan gebruiken, is ‘Wakankdoen'. Deze toepassing kwam twee jaar geleden, bij de allereerste ‘Apps for Ghent'-wedstrijd, als winnaar uit de bus. Het Gentse webbedrijf SumoCoders tekende voor het idee én de realisatie. "De naam dekt de lading", vindt zaakvoerder Jens Dehaese, "Je gebruikt de applicatie om te zoeken wat je kan doen als je je verveelt. Op http://wakankdoen.be vind je een aantal categorieën waar je kan aanvinken wat je leuk lijkt. Bijvoorbeeld iets met de kinderen. Daarna krijg je de resultaten één voor één te zien. Is het je ding niet, dan klik je op ‘Neeje' en volgt een nieuwe suggestie. Vind je die wel leuk, dan druk je op ‘wijs maat' en krijg je meer info met een plannetje. De app werkt op basis van de geolocatie van je toestel: er wordt eerst gezocht in je omgeving zodat je niet de hele stad door moet. Erg praktisch dus. Sinds de eerste maanden kon ‘Wakankdoen' ook op veel bijval rekenen: een paar honderd bezoekers per week."
Het verhaal achter de cijfers
"Met ‘Apps for Ghent' laten we zien dat hier leuke dingen gebeuren met ICT", vertelt Bart Rosseau van het Departement Strategie en Coördinatie. "Het gaat niet zozeer om de toepassingen op zich, maar om het verhaal achter de cijfers. De Stad heeft allerhande datasets en daar kunnen we zelf heel wat mee doen, maar we merken dat webdesigners of programmeurs vaak totaal andere mogelijkheden zien. We zouden bijvoorbeeld nooit op het idee komen voor een app voor hondeneigenaars. Dat was een toepassing die vorig jaar opviel: één deelnemer had een hond en wilde graag afspreken met andere baasjes uit z'n buurt. Maar hij kende hun naam niet, wel die van hun dier. Dus heeft hij op basis van onze data over huisdieren een app gemaakt waarmee hij hen makkelijker kan terugvinden. Door onze gegevens vrij te geven, stellen we mensen in staat om eigen oplossingen te bouwen voor de concrete noden en noodjes die zij ervaren."
Smart City
Gent profileert zich dus als ‘Smart City' en stelt via z'n dataportaal (data.gent.be) een hoop cijfergegevens beschikbaar. Maar ook privéondernemers zoals restauranteigenaars of parkeerbedrijven worden aangemoedigd om data te delen. "We werken al langer samen met De Lijn en Uit in Vlaanderen", zegt Bart Rosseau. "Maar we willen zo veel mogelijk partners. Want hoe meer bronnen beschikbaar zijn, hoe leuker en efficiënter de apps worden. Toegankelijke data leiden gewoon tot betere informatie voor burger, bezoeker en bestuur."