Met de opkomst van social en online zijn de mogelijkheden voor marketeers, brand en communication managers exponentieel toegenomen. Maar daarom is de rijkdom aan merkcommunicatie nog niet toegenomen. Steeds meer bedrijven kampen met ‘content inflation’  om hun merk te laten leven en interessant te houden voor hun doelpubliek. Om die merken te  helpen, heeft het full service communicatiebureau uit Temse - Strass haar aanbod uitgebreid. Deze vernieuwingsstrategie wordt gesymboliseerd  door de naamsverschuiving naar Starss.

Strass wordt Starss

“De ‘r’ doet haasje over met de ‘a’,” stelt Jens van de Meersch “zodat onze naam beter weergeeft waar we in geloven: de sterkte van een merk zit in de consument; klanten en gebruikers zijn de sterren. Merken moeten meer dan ooit de aansluiting vinden tussen hun aanbod en de wereld van de consument. Het relevante raakvlak vinden vanuit een welbepaald consumer insight, dat is de uitdaging die wij aangaan.” Het nieuwe Starss spreekt van een naamsverschuiving in plaats van een naamsverandering. De basisdiensten werden gestreamlined en kregen versterking op strategisch vlak door de komst van Geert Stox. Ondertussen werken er zo’n 15 mensen bij Starss.

Vertrek vanuit sterren

Samen met de dienstenuitbreiding is er ook een visie-­‐uitbreiding gebeurd. Jens Van de Meersch: “We vertrekken niet naar de sterren maar vanuit de sterren. De budgetten vergroten niet maar het wordt steeds moeilijker om ‘opgemerkt’ te worden in de massa aan informatie en impulsen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Zolang bedrijven hun aanpak en promise niet laten vertrekken vanuit de consument, zullen ze verdrinken in de hoeveelheid informatie.” Starss is er van overtuigd dat het probleem al start vanuit de identiteit. Steeds meer sectoren verglijden naar een commodity en beginnen te stressen bij die vaststelling. Kurt Van Buggenhout: “Merken moet in de huidige omstandigheden blijven vasthouden aan de noodzaak om vanuit zichzelf een identiteit op te bouwen. Het is essentieel om binnen het raakvlak erkenning en herkenning te creëren tussen merk en consument. Zo krijg je identificatie en vertrouwen op korte en lange termijn.” Met andere woorden, wanneer we op de markt twee fruitkramen tegenkomen met hetzelfde kwalitatieve aanbod, dan worden we aangetrokken door het kraam wiens verkoopster uitstraling heeft en ons  een hartelijk gevoel heeft.

Merkinflatie versus merkverrijking

Veel merken vallen dan ook terug op frequentie en niet op merkverrijking. Dezelfde boodschappen  worden steeds vaker herhaald in de hoop opgemerkt te worden. De oplossing volgens de marketingwereld is om nog vaker dezelfde boodschappen uit te sturen. Contraproductief, zegt Geert Stox:“Hoe vaker je dezelfde uiting gebruikt, hoe lager de waarde daarvan. Zoiets leidt tot merkinflatie. Wij streven naar merkverrijking. Rond een merk creëren wij een wereld die zich ent op de identiteit van de consument. Zo ontstaat er identificatie en associatie maar ook rijkdom en verscheidenheid aan communicatie tussen een merk en haar sterren. We vormen het merk dus niet alleen vanuit zichzelf maar vullen het aan met territoria die de doelgroep aanspreken. Relevantie en consistentie zijn ssentieel. Op die manier krijg je een merkwereld waarin permanent een uitwisseling gebeurt tussen de consument en het merk.”

Ster als wereldsymbool

Die rijkdom en verscheidenheid wordt gesymboliseerd door een  ster in het Starsslogo, onderstreept Kurt Vanbuggenhout. “De ster als symbool voor de rijkdom achter het merk ten  dienste van de consument. De ster als symbool van de permanente vertegenwoordiging   van de consument maar ook als referentie naar de v ijfpuntige asterisk. Een asterisk verwijst altijd door naar meer informatie, net zoals wij de wereld van een merk willen uitbreiden met meer informatie. De ster refereert dus zeker niet alleen naar de naam Starrs maar ook naar onze aanpak: merkverrijking  vanuit een wereld van relevantie.” Het bureau heeft binnen deze nieuwe filosofie een  werkmethoden ontwikkeld die hen in staat stelt om het merk een relevante plaats te geven in de leefwereld van consument. Of hoe de oplossing om te connecteren  met de consument niet moet  leiden tot steeds meer van hetzelfde.