Volgens de nieuwste studie van het bedrijf Email-Brokers, West-Europees leider in database management en interactieve marketing, vormt internet het zwakke broertje van de Europese economie. Het aantal bedrijven in Europa dat professioneel aanwezig is op internet, blijft bedroevend laag, waardoor de mogelijkheden die e-commerce en sociale media bieden op vlak werkgelegenheid en inkomsten nog te vaak onbenut blijven.

Zwakke aanwezigheid van commerciële websites in Europa

"Het tekort aan bedrijven die actief gebruik maken van internet is uiteraard bijzonder nadelig voor de volledige Europese economie, aangezien dit ons continent de verdere groeimogelijkheden ontzegt en meer specifiek de exportmogelijkheden.

De internationale concurrentie is namelijk wel al bezig met het benutten van deze voordelen," beklemtoont William Vande Wiele, CEO van Email-Brokers. "De zwakke aanwezigheid van commerciële websites in Europa is bovendien des te verontrustender, omdat er volgens de Europese Commissie, tegenover elke verloren job in de ‘traditionele economie' 2,6 nieuwe ‘digitale' jobs staan. Deze studie toont ook aan dat bij de 21 onderzochte landen slechts 7 ervan, een online aanwezigheid kennen van minstens 50% van hun bedrijven."

Email-Brokers onderzocht tevens de evolutie van de ontwikkeling van het internet in Europa tussen 2010 en 2012. Daaruit bleek dat Duitsland (met 64%), België (61%) en Nederland (58%) de landen zijn waar het percentage van bedrijven met een eigen website het hoogst is. Tsjechië (stijging met 11% van het aantal commerciële websites op een jaar tijd), Frankrijk (+10%), Portugal (+9%) en Hongarije (+9%) kennen daarentegen de meest beloftevolle groei.

Op vlak van sociale media spannen Groot-Brittannië (6% van alle bedrijven), Italië (5,6%) en Zweden (5,4%) de kroon. Groot-Brittannië (16%) is samen met Liechtenstein (17%), tevens het land met het hoogste percentage van bedrijven die actief zijn in e-commerce.

Vergeleken met deze over het algemeen zwakke prestaties, lijken de abnormaal hoge cijfers van het aantal illegale websites paradoxaal. België leidt deze competitie met 91% van zijn websites die de geldende wetgeving niet respecteren, gevolgd door Turkije (89%), Albanië en Oekraïne (beiden 88%). Het onderscheid met andere landen zoals Luxemburg (17%) en Frankrijk (23%) is frappant.

Werkgelegenheid

"Het is nog niet te laat om te reageren, maar het is ondertussen wel al vijf voor twaalf…," besluit William Vande Wiele. "De Europese ondernemers slagen er niet in om de immense voordelen die de digitale wereld en meer specifiek internet met zich mee brengen te verzilveren. Ze vormen nochtans een bijkomend verkoopkanaal, zowel lokaal als internationaal. Door de groeiende impact van sociale netwerksites verandert het gedrag van de consumenten ingrijpend, omdat we meer informatie krijgen dan ooit tevoren over hun profiel, hun koopgewoonten, hun communities enz. De hamvraag voor de komende jaren wordt wie zich zal weten aan te passen aan deze veranderingen. Terwijl de crisis ons economisch systeem verder ondergraaft, wordt het stilaan tijd voor de overheid om eens een initiatief te lanceren met het oog op de steun van de verdere ontwikkeling van internet in Europa. Er staan miljoenen banen op het spel en enkel een significante investering in de nieuwe media zal toelaten om deze nieuwe jobs ook effectief te creëren."