Er is al heel wat over verteld en neergeschreven. Het is al tientallen keren ter dood opgeschreven, maar vandaag de dag is het onderwerp ‘Search’ nog steeds erg belangrijk in een online aanpak van een organisatie. Maar waar gaan we heen met Search marketing? Op wat moeten we letten in de toekomst? Wat gaan de veranderingen zijn?

Search University probeert op deze vragen een antwoord te bieden. De inmiddels vaste waarde kent een vernieuwde editie: op 31 mei gaan 9 sprekers in 11 sessies een antwoord bieden op vragen die er echt toe doen als we het over Search marketing hebben. We gingen op bezoek bij twee van deze sprekers:

Dag Koen & Robin. Kunnen jullie vertelen waarover jullie gaan spreken op Search University?

Koen: Ik bouw dit jaar verder op ‘How to make it tot the SERPs in times of Social Search’, mijn presentatie van vorig jaar. Dit jaar ga ik een stap verder, want de wereld is niet enkel sociaal. Hij is ook mobiel en mensen zijn ‘always on’.Om morgen nog effectief te zijn moeten we op een andere manier naar ons web portfolio kijken. Je moet steeds meer kiezen wat je waarvoor gaat optimaliseren, en waar je de mensen zelf met rust zal laten. Hoe maak je die keuzes? Hoe ga je van website naar digitale aanwezigheid? Wat is het impact op je informatie-architectuur? Daarover gaat “Content here, content there, SEO everywhere. How to make it work?”.

Robin: Bedrijven beginnen steeds meer de waarde van online marketing in te zien. Ze willen niet achterblijven op andere spelers in de markt en bijgevolg willen ze graag een nieuwe website die voorzien is van de modernste technieken en functionaliteit. Wat hierbij echter vaak over het hoofd gezien wordt is de migratie van de oude naar de nieuwe website. In veel gevallen wordt de nieuwe website zonder meer live geplaatst wat een negatieve invloed heeft op het SEO-traject. Alle waarde die doorheen de jaren opgebouwd werd gaat op deze manier verloren. Vandaar dat ik op Search University de verschillende aspecten van een succesvolle SEO migratie ga toelichten.

Robin, Hoe schat jij de toekomst in van SEO? Welke ontwikkelingen zie je gebeuren in deze wereld?

Robin: Als er 1 ding zeker is dan is het dat niks zeker is. Wat vandaag de manier van SEO is kan morgen hopeloos verouderd zijn. Sinds enige tijd merken we dat local steeds een belangrijkere rol begint te spelen, zeker voor bedrijven met een kleinere actieradius voor hun dienstverlening of producten.

Klantenservice en emotie zullen ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Hoe dit precies geïmplementeerd zal worden is nog een vraagteken. Om dit succesvol te maken zullen de zoekmachines menselijke emoties moeten kunnen interpreteren. De vraag is waar dit ons naartoe gaat leiden. Zeker voor e-commerce gaat dit een belangrijke rol gaan spelen. Bij Google wil men graag de webshops die de beste totaalervaring voor de gebruikers bieden zo hoog mogelijk positioneren en dit ten koste van webshops die wel goed geoptimaliseerd zijn maar die een belabberde klantenservice bieden. Om dit te beoordelen zal de inhoud van reviews en de emotie achter social media berichten ongetwijfeld een belangrijke rol spelen. Zoekmachines gaan zich dus nog meer richten op de gebruikerservaring van klanten.

Koen, zie jij veranderingen in het gebruik van SEM?

Koen: Ik zie twee veranderingen: Content wordt een veel ruimer begrip, en de creatie ervan zal door een bredere groep aan mensen moeten gebeuren.

We zoeken dagelijks, maar we zoeken niet altijd websites. Het peleton aan IMDB’s, Amazon’s, Facebooks, zijn een soort gespecialiseerde pers. iTunes is dat ook nog een beetje. We gaan steeds meer kiezen voor gespecialiseerde zoekmachines en bijhorende content-types als vorm van reclame. Dat heeft zijn impact op distributie, creatie en linking van content.

De creatie zal niet altijd buitenshuis kunnen gebeuren, net omdat het aandeel ‘non-technisch’ werk groeit. Technische expertise en brede kennis kan best geconsulteerd worden op projectbasis, maar in dagelijks beheer kan het betwijfelbaar zijn. Misschien word je best gevonden als je kok foto’s trekt van desserts en je ober de “quote van de dag” post met hashtags. Misschien moet je laten uitzoeken of webtekst maken je enige optie is om gevonden te worden?

Robin, als zoekmachine gebruiker kan je vaak gefrustreerd raken dat content niet van een goede kwaliteit is, maar toch eerst staan in de zoekmachine ranking. SEO zorgt er dus eigenlijk voor dat informatie vinden in sommige gevallen net moeilijker wordt. Wat is jouw mening hierover?

Robin: Naar mijn mening is dit de afgelopen tijd enorm verbeterd. Een paar jaar terug kon iedereen op om het even welke zoekterm scoren mits de juiste aanpassingen gebeurden. Nu kijken de zoekmachines meer naar context en onderlinge verbanden waardoor het minder makkelijk wordt om op termen te scoren die eigenlijk niks met de eigen business te maken hebben. Op de 1ste pagina met zoekresultaten zou dit dus best moeten meevallen.

Daarnaast klikken potentiële bezoekers minder snel door als een zoekresultaat op het eerste zicht niet relevant lijkt. Ze gaan veel sneller hun zoekopdracht bijsturen door deze aan te passen.

De vraag die dergelijke bedrijven zich moeten stellen is of het misleiden van bezoekers hun uiteindelijk wel een voordeel oplevert. Akkoord, je zal extra kliks en meer bezoekers krijgen maar als de inhoud niet aan hun verwachtingen voldoet zullen deze bezoekers de website even snel weer verlaten. Dit heeft natuurlijk een impact op de statistieken van de website waardoor je behoorlijk wat vertekening krijgt. Daarnaast kan de bezoeker het bezoek als negatief beschouwen waardoor je merk geen goede indruk maakt. Toch wel enkele zaken om in het achterhoofd te houden.

Koen, Onlangs zag ik dat zoekmachine DuckDuckGo zich tevreden moest stellen met 1% marktaandeel. Ondertussen heeft Bing alle moeite van de wereld om te groeien.. Zal Google ooit van de troon gestoten worden?

Koen: Google is indrukwekkend slim in wat ze doen, ze lijken me de strijd te winnen van andere ‘algemene’ zoekrobotten én van de SEO’ers. Na jaren van kat- en muisspel tussen SEO’ers die willen scoren en Google die relevante resultaten wilt vertonen zijn de zoekresultaten verdomd intelligent geworden.

Er zal niet snel een volwaardig concurrent zijn voor hoe Google inhoud en zoekgedrag interpreteert, noch voor de immense hoeveelheid aan data die ze bezitten. Je zal echter wel alternatieven gebruiken voor specifieke opdrachten. Net omdat mensen last hebben van een informatie overload.

Als ik software zoek is de kans bvb. groot dat ik op Sourceforge zoek en niet op Google, als ik de laatste memes zoek dan is de kans groot dat ik Topsy gebruik. Om maar een voorbeeld te geven. Ook voor recepten, vakanties en media vind je steeds meer niche sites die als zoekrobot fungeren. Op die manier zal de markt van Google wel krimpen én zal de inhoud van SEM breder worden.

Over Search University & GABC 2013

Google Analytics Business Conference vindt plaats op 30 mei op dezelfde locatie als Search University. Je kan de events apart bezoeken of combineren. Meer weten over GABC? Kijk op www.gabc.beMet dank aan alle sprekers, sponsors en mediapartners

Sponsors, mediapartners en pers kunnen terecht bij Olivier Van Baeveghem, olivier@bloovi.be
Met dank aan alle sprekers, sponsors en mediapartners