Q: Wat was in jouw leven de meest essentiële verandering dat het internet teweegbracht?
"Het besef dat nagenoeg ongelimiteerde data en informatie plots binnen handbereik kwamen te liggen, heeft alleszins een belangrijke repercussie gehad op mijn leven."
"Toen ik een jonge kerel was, reed ik met de fiets naar de bibliotheek, die mij toegang bood tot een wereld van kennis. Tijdens mijn studies laafde ik mijn dorst naar wetenschap in de Boekentoren van Gent en soms ook in de omliggende kroegen ;)."
"Maar tegenwoordig heb je een onwaarschijnlijke en onuitputtelijke bron aan data, informatie en kennis nagenoeg overal en meteen bij de hand."
"Die evolutie heeft ook het accent verschoven van louter kennis assimileren en reproduceren naar de gave om oordeelkundig en doelgericht informatie te kunnen opzoeken en het vermogen om te discrimineren tussen waardevolle informatie en zinledige (of onjuiste) data."
Q: De evoluties van het internet op het alledaagse leven zijn uiteraard geen exacte wetenschap, kunnen zij u boeien?
"Zeker en vast, het is een dynamisch samenspel van technologie, sociologie, wetenschap, cultuur en demografie. Het is buitengewoon boeiend om op te volgen. Bovendien kan je zien dat de razendsnelle evolutie van het internet zich ook weerspiegelt in hedendaagse maatschappelijke veranderingen."
"Langs de andere kant stelt Sofie Verhalle dan weer terecht vast dat de sociale media ons lijken te vervreemden van het sociale weefsel dat voor onze ouders vanzelfsprekend was. Voor hen was sociaal contact en netwerken nog veel rechtstreekser: zij liepen bij elkaar langs, of zetten een boompje op in het café. Tweets en status updates waren in die tijd nog volstrekt analoog, en werden doorgaans genoteerd op een bierviltje."
Q: Voor iemand die er minder met bezig is, heeft internet het idee dat het te groot aan het worden is. Of te moeilijk om er midden in te springen en er met mee te zijn?
"Het lijkt inderdaad geen limieten te kennen, maar dat hoeft niet te hinderen: ik heb de indruk dat we er allemaal midden in zitten en dus wel moeten (naar godsvrucht en vermogen) ‘mee' zijn. Het blijft me trouwens verbazen hoe jong én oud vrijwel zonder voorbehoud de evoluties op vlak van ICT, internet en social media absorberen."
"Zo zijn er veel meer 65-plussers met een smartphone en een Facebookpagina dan ik ooit had willen vermoeden, en zag ik recent op Youtube nog een charmant filmpje van een peuter die foto's trachtte te vergroten in een papier tijdschrift, als was het een tablet."
Q: Naar welke spreker kijk jij het meest uit bij Phare Conference? Waarom?
"Ik ben oprecht vereerd de kans te krijgen om zo'n rijk scala van experten te mogen introduceren: Professor Molenaar over online shopping, Elke Geraerts als autoriteit op het vlak van e-health, de wereldvermaarde visionair Gerd Leonhard die komt spreken over de toekomst van creativiteit,…"
"Ik ben razend benieuwd naar de bijdrage van alle zeven gastsprekers, die zonder uitzondering van heel hoog kaliber zijn. Misschien kijk ik nog het meeste uit naar de mening van Neil Perkin, om zijn antwoord te leren kennen op de vraag: "If brands are becoming publishers, how can they balance the slow build of value that comes from always-on digital platforms with sharp spikes of attention?"
Meer over Filip Van den Abeele:
Praktisch: ontdek alles over de Phare Conference en de aanwezige sprekers hier.