'In-app commerce' komt eraan: een complete shoppingervaring die naadloos in de apps op elke smartphone wordt geïntegreerd. Deze eerste 'in-app commerce'-oplossing zal een heuse mobiele portefeuille zijn, die mobiele betalingen, virtuele tickets, e-coupons en getrouwheidsprogramma's integreert, en een groot gebruiksgemak en een hoge mate van veiligheid garandeert. Het proefproject is gepland eind 2013 en de volledige uitrol vanaf het voorjaar 2014.

Bart Van Den Meersche, EVP Belgacom Enterprise Business Unit: “Belgacom heeft er altijd naar gestreefd een voortrekker te zijn op het vlak van innovatie en het leven van de mensen aangenamer te maken. Daarom zijn we uiteraard heel blij dat we in het hart van DE Belgische mobiele portefeuille aanwezig kunnen zijn. Een initiatief dat de smartphone, meer nog dan voorheen, tot een trouwe metgezel van onze klanten zal maken.”

De tijd lijkt rijp voor deze fundamentele innovatie. De doorbraak van smartphones in België is indrukwekkend, waar al 1 op 4 Belgen er één bezit. Deze indrukkende groei is niet in het minst te wijten aan het succes van mobiele apps. En dit is nog maar een begin, vermits het aantal downloads van apps  zal komende 3 jaren vervijfvoudigen.

Vanuit het standpunt van de consument werkt het op de volgende manier. Stel: u hebt een avondje film gepland. U gebruikt de app van uw openbare vervoersmaatschappij om de uurregeling te checken en koopt een ticket. Betaling en opslag van het ticket zullen via de app ('in-app') worden afgehandeld. Onderweg lanceert u de app van de lokale bioscoop, kiest u de film die u wilt bekijken en koopt u meteen het ticket. Ook hier gebeurt de betaling en de aanmaak van het ticket 'in app’.  Wanneer u op uw bestemming aankomt, heeft u nog net de tijd voor een hamburger. Via de app van uw favoriete fastfoodketen doet u uw bestelling terwijl u op weg bent naar het restaurant. U gaat in op hun speciale aanbod dat in de app is opgeslagen, en de waardebon wordt automatisch verrekend bij de betaling. Beloningspunten die u als lid verwerft, worden ook rechtstreeks op uw getrouwheidsrekening gecrediteerd. Met de bevestiging van uw bestelling op het scherm, vermijdt u wachtrijen en haalt u vlot uw bestelling af. Dit alles kan gewoon via uw smartphone.

Voor handelaars en andere dienstverleners opent dit de weg naar een brede waaier van voordelen, met een vermindering van de kosten en een betere beveiliging. Voor consumenten stelt de innovatie hen in staat om de portefeuille in hun smartphone te stoppen, tijd te winnen door wachtrijen te vermijden en toegang te krijgen tot aantrekkelijkere shoppingdeals. Dit beantwoordt helemaal aan de vraag van consumenten naar extra gebruiksgemak en bijkomende diensten op slimme toestellen.