Naar aanleiding van The Next Web Conference, die doorgaat op 25 & 26 april in Amsterdam, spraken we met de Co-Founder van The Next Web, Boris Veldhuijzen van Zanten. Boris vertelt over The Next Web Conference en geeft tips over entrepreneurship.
Boris, als serial entrepreneur heb je al tal van bedrijven opgericht, op welke verwezenlijking ben je vandaag het meeste trots?
"The Next Web is een prachtig bedrijf geworden waar ik enorm trots op ben. We hebben wereldwijd bereik, invloed en fans. Het is heel bijzonder om in Sao Paulo, of New York, mensen te ontmoeten die zeggen ‘Ik lees het iedere dag!’. Het team is gegroeid van 3 oprichters naar meer dan 40 medewerkers en dat is ook iets om trots op te zijn. Het is geweldig om te zien hoe snel we gegroeid zijn."
Welke tips heb je voor beginnende entrepreneurs?
"Walt Disney zei ooit “The way to get started is to quit talking and begin doing."
"Ik zou daar aan toe willen voegen; stop met plannen, rekenen en afspraken maken en begin met iets waar mensen wat aan hebben. Bijna alle plannen kun je terugbrengen naar een minimaal idee en testen. Vaak ontmoet ik mensen die zeggen ‘Als ik het doe wil ik het in één keer goed doen’. Dat bestaat helemaal niet. Alle succesvolle bedrijven zijn begonnen met een klein dingetje wat wel ‘geinig’ was en daaruit verder gegroeid. Onze blog was een leuke hobby en nuttig om de conferentie te ondersteunen. Tot we er achter kwamen dat we internationaal goed gelezen werden en harder groeiden dan onze concurrenten. Breng je idee terug tot de basis, test dat uit op je vriendengroep en zie hoe ver je komt."
In 2001 richtte je The Next Web op. Kan je de situatie schetsen? Hoe ben je erin verzeild geraakt en had je ooit durven dromen dat het zo groot zou worden?
"We hebben altijd geprobeerd te doen wat we zelf leuk vonden. Toen we een conferentie begonnen vroegen we niet ‘Hoe organiseer je een conferentie’ maar ‘welk soort conferentie zouden we zelf héél leuk vinden’ en toen hebben we er op gegokt dat er voldoende mensen zouden zijn die dezelfde smaak zouden hebben. Natuurlijk hebben we een droom, een plan en een strategie. Maar belangrijker is toch dat je kansen ziet en investeert in de projecten waar je groei ziet."
Binnenkort gaat The Next Web Conference van start in Amsterdam. Waar kijk jij als organisator het meest naar uit?
"Er wordt ons vaak gevraagd wat de trends zijn voor het komende event. Het grappige is dat we daar meestal pas halverwege het event achterkomen. Je hoort dan de beste sprekers van de wereld vertellen waar het allemaal naar toe gaat, en de tweede dag valt het dan opeens op dat je bepaalde termen, of ideeën, vaker hoort. Zo kom je er dan achter wat de toekomst gaat brengen. Dat moment is altijd heel mooi en daar zie ik naar uit."
The Next Web is nu een gevestigde waarde tussen Techblogs zoals Techcrunch & Mashable. Hoe is TNW zo snel kunnen groeien?
"We hebben altijd met veel passie en interesse gewerkt aan TheNextWeb.com. Het was voor ons niet een financiële overweging om te gaan schrijven over technologie. We zijn gewoon enorm geïnteresseerd in alle ontwikkelingen en spelen er graag een rol in. Dat stralen onze artikelen uit. Je leest niet een afstandelijk artikel van een journalist die zich even een middagje in een onderwerp verdiept, maar persoonlijke en diepgaande analyse van mensen die er iedere dag midden in zitten."
Boris, kan je ons vertellen hoe je de TNW Conference hebt kunnen uitbouwen tot het event dat het vandaag is?
"Ik denk om dezelfde reden als dat het blog het goed doet. We hebben altijd focus gehad op kwaliteit boven revenue. We hebben de beste sprekers onstage en niet saaie praatjes van sponsoren die nou eenmaal betaald hebben. We vragen ons niet af ‘hoe het moet’ maar proberen te doen wat we inspirerend en verrassend vinden. Inmiddels weten mensen dat en daarom komen er zoveel mensen ieder jaar weer terug."
Kan je omschrijven waarom Belgische internet professionals absoluut naar de TNW Conference moeten komen?
"Als je serieus geïnteresseerd bent in de toekomst van Internet, het world wide web en technologie dan is dit een hele goeie besteding van je tijd. Het is alsof je 48 uur in een snelkookpan zit en overladen wordt met informatie. Bovendien kan je netwerken met 2000 andere internet professionals die net zo gepassioneerd bezig zijn met innovatie als jij. Dat vind je nergens anders."
Wat is de grootste uitdaging om een global content site te managen?
"De grootste uitdaging is nog steeds om echt globaal zaken te doen. Advertentie budgetten zijn versplinterd over de wereld, en ons publiek is moeilijk te vangen in één locatie. We zoeken dus altijd partnerships met echt globale partijen als Microsoft, Google en Paypal maar ook juist kleinere bedrijven die een online service hebben die wereldwijd gebruikt kan worden."
Wat is next voor The Next Web?
"We zouden graag meer investeren in product ontwikkeling maar ook meer investeringen doen in startups. We hebben er nu te weinig budget voor, maar we zien zoveel kansen. We kenden Twitter toen ze 20,000 leden hadden en met zijn 5en waren. We kwamen in contact met Foursquare toen ze nog maar in 2 steden zaten. We zijn er vaak vroeg bij maar kunnen nu niet veel meer dan verslaan wat er gebeurt, en het zou leuk zijn om een actievere rol te spelen. Zoals ze in de US zeggen ‘The best way to predict to future is to invent it’"
Bedankt voor het interview en veel succes met de conferentie!
Tickets - Bloovi Lezers krijgen speciale korting!
Bloovi lezers hebben een speciale korting van €50. Om tickets te bemachtigen met bloovi korting hoef je enkel hier te klikken.
Praktisch
- Wanneer? 25 & 26 april 2013
- Waar? Gashouder, Klönneplein 1, Amsterdam
- Website: thenextweb.com