Het voorstel houdt in dat elke persoon of organisatie die een .be-website wil registreren, een fysieke vestiging of verblijfplaats moet hebben in een lidstaat van de Europese Unie.
Op deze manier zou minister Vande Lanotte fraude willen tegengaan. Dit voorstel komt er omdat steeds meer Chinese fraudeurs in Europa lokale websites gaan hosten om illegale of nagemaakte producten aan de man te brengen.
Algemeen directeur Philip Du Bois van DNS.be – de organisatie die instaat voor de registratie van Belgische domeinnamen – is geen voorstander van de wet. ‘De doelstelling is nobel, maar dit valt niet te controleren. Fraudeurs kunnen zonder problemen werken met een postbusadres of met een stroman. Ook is er geen enkele databank die dit toelaat om dat na te gaan' zegt Du Bois.
Het voorstel stelt ook dat wie in ons land een e-commerce-site wil openen, een extra verklaring moet afleggen. Zo vreest de sector dat de wet nefast is voor de ontwikkeling van Belgische e-commerce, die nu al achterloopt op de buurlanden. Philip Du Bois vreest dat we op deze manier handelaren zullen wegjagen naar andere domeinen zoals .com of .nl.
Jonas Dhaenens van Combell – een bedrijf dat .be-domeinen verkoopt en registreert in opdracht van klanten – staat negatief tegenover de wet. ‘Eigenlijk keren we terug in de tijd. Straks moeten we opnieuw formulieren gaan invullen wanneer we een .be willen registreren' zegt hij.
Achteraf gebleken is er blijkbaar nauwelijks overleg geweest. ‘Na 1 vergadering op het kabinet, waar iedereen hun bezwaren had meegedeeld, werd het stil. Om dan met een nieuw, nog strenger voorstel te komen,' zegt Du Bois.
De woordvoerster van minister Vande Lanotte wil voorlopig nog geen inhoudelijke commentaar geven bij het wetsvoorstel.
(Bron: De Tijd)