Affiliate Marketing is een online marketing techniek waarmee je wat extra geld kan verdienen via jouw website. Affiliate Marketing klinkt misschien ingewikkeld, maar het is erg simpel. Stel: jouw website stuurt bezoekers naar een webshop (bvb. Yves Rocher). Indien deze mensen uiteindelijk een product bij Yves Rocher kopen kan jij meedelen in de winst. Lucratief toch? Hier hoe je eraan begint:

Wat is Affiliate Marketing?

Websites die bezoekers doorverwijzen worden in het jargon affiliates genoemd. Stel dat je regelmatig boekenreviews schrijft op jouw blog. Het is dan perfect mogelijk om onder elke review een knop te zetten die doorverwijst naar bol.com of amazon.com.

Maar Bol of Amazon moeten natuurlijk weten wie je bent om je uiteindelijk te kunnen uitbetalen. Daarom moet je je lid maken van het affiliate platform van deze webshops.

Hier kan je ook verschillende soorten promotiemateriaal vinden waarvan je kan gebruik maken om hun producten op jouw site in de kijker te zetten. Met opvallend promotiemateriaal vergroot je de kans dat bezoekers gaan doorklikken, waardoor jij uiteindelijk meer geld zal kunnen verdienen.

Hoe zit het precies in elkaar?

Affiliate

De affiliate is de eigenaar van een website waar hij/zij promotiemateriaal kan plaatsen. De affiliate wordt betaald door de merchant wanneer de affiliate bezoekers, klanten of verkopen genereert.

Merchant

De merchant is de adverteerder die het aantal bezoekers, klanten of verkopen van zijn website wil laten stijgen. Hij betaalt de affiliate wanneer deze laatste bezoekers, klanten of verkopen genereert via hun eigen webpagina.

Affiliate netwerk

Het affiliate netwerk is een organisatie die de affiliate en merchant samenbrengt. Het netwerk stelt een platform ter beschikking van de affiliate en merchant. Via dit platform wordt alle interactie tussen de affiliate en merchant bijgehouden. Op dit platform wordt het promotiemateriaal van de merchant ter beschikking gesteld van de affiliate.

De betaling tussen affiliate en merchant gebeurt ook door het affiliate netwerk, de merchant betaalt eerst naar het netwerk en nadien betaalt het netwerk aan de affiliate.

Hoe kan je precies geld verdienen?

Je hebt twee manieren waarop website-eigenaars geld kunnen verdienen via affiliate marketing. Bovendien zijn deze manieren 100% performance based. Dus hoe meer mensen je doorverwijst, hoe meer jij verdient.

CPL – Cost per Lead

Een lead is een nieuwe gebruiker die zich registreert op de website van de adverteerder. Bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte, of het inschrijven op een nieuwsbrief.
Hiervoor kan je ook al een vergoeding krijgen.

CPS – Cost per Sale

Bij Cost per Sale wordt de affiliate vergoed wanneer een bezoeker via de website van de affiliate, doorklikt naar de website van de adverteerder en daar een aankoop doet. Deze vergoeding kan een vast bedrag zijn of een procent van de aankoop.

Hoe kan je ermee starten?

Beginnen met Affiliate marketing is erg simpel. Je dient je eerst lid te maken van een platform die het aanbiedt. In België is TradeTracker het grootste affiliate netwerk. TradeTracker biedt meer dan 550 campagnes aan die de meer dan 10.000 affiliates kunnen promoten.

Interesse? Maak vandaag nog je account aan!