Volgende week dinsdag is het zover. Dan gaat Webtomorrow door… "Met meer dan 700 aanwezigen dé perfecte gelegenheid om te netwerken," zegt je baas wellicht. Voor velen blijft netwerken echter moeilijk. Wat nu? Hier 13 Tips om beter te netwerken en je angsten te overwinnen! 

Voor veel mensen is de gedachte om naar een ​​netwerkevent te gaan een nachtmerrie. Alleen maar het idee om in een zaal te zijn vol vreemden, uit de comfortzone te moeten stappen en aan de praat te gaan met wildvreemden, doet het koud zweet op menig voorhoofd parelen. 

Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig mensen die enthousiast worden van het idee om te netwerken. Toch is het belangrijk. Het kan je carrière immers positief beïnvloeden, je kan nieuwe mensen ontmoeten, en een pak leads verzamelen. Allemaal positief voor jouw loopbaan.

Voor degenen die worstelen met netwerken, of die er nog beter in willen worden… Hier zijn 13 tips die niet alleen helpen, maar netwerken ook een pak plezanter maken.

1. Doe je huiswerk

Zoek uit wie er aanwezig zal zijn op het evenement en selecteer potentiële contacten. Netwerk met specifieke mensen, met een duidelijk doel in je achterhoofd. Ga je volgende week naar WebTomorrow? Hier is alvast de lijst van de aanwezigen.

2. Don’t Judge a Book by its Cover

Open je geest, je gaat om nieuwe mensen te ontmoeten. Val niet in de gewoonte om iemand te beoordelen op basis van zijn/haar blik of zijn/haar uiterlijk.

3. Vergeet niet te lachen

Vaak vergeten mensen te lachen op netwerkevenementen. Vaak mensen die er niet houden. Vergeet niet om vaak lachen en glimlach oprecht.

4. Lees de krant van vandaag

De krant lezen helpt om een paar actuele thema’s te kunnen op gebruiken om een gesprek aan te gaan. Mensen vragen naar hun mening is een geweldige manier om het gesprek in gang te krijgen.

5. Blijf niet plakken bij mensen die je kent

Dit is de grootste fout: We vinden iemand die we kennen en verankeren ons aan deze persoon voor de hele dag of avond. Beweeg, stel jezelf voor om nieuwe mensen te ontmoeten. Stap uit je comfortzone! Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

6. Voorzie veel visitekaartjes en wees er niet zuinig mee

Ik ben verbaasd over hoeveel mensen naar een netwerkevenement gaan zonder visitekaartjes. Neem er voldoende mee en deel ze uit. Tip voor diegenen die niet persé willen dat iedereen hen rechtstreeks kan bellen: maak een versie met een vast, algemeen nummer.

7. Schrijf informatie meteen op

Nadat je een persoon ontmoet, noteer meteen welke actie je moet ondernemen met dit contact. Een pen is dus zeker een aanrader om mee te nemen. Voor de meer ‚techy’ personen zijn notities via je smartphone maken ook ideaal.

8. Wees opvallend, maar deftig gekleed

Dit helpt om je te onderscheiden van de menigte en gezien te worden… Weet je nog die dame met haar fel roos kleedje?

9. Gebruik andere mensen om jou te introduceren.

Als u iemand in het bijzonder wenst te ontmoeten, is het gemakkelijker om dit te doen via een persoonlijke introductie van iemand die je reeds kent (en natuurlijk ook de persoon kent die je wenst te ontmoeten).

10. Gebruik de naam van de persoon verschillende keren in het gesprek

Als je verschillende keren de naam van de persoon uitspreekt in het gesprek, verhoog je de kans dat hij of haar jou zal herinneren.

11. Focus op de persoon met wie je praat

Een van de grootste ergernissen: je bent aan de praat met iemand, maar die zit continue over uw schouder te lonken naar iemand anders of naar zijn telefoon (nog erger). Stel dat jouw gesprekspartner niet zo interessant is, probeer beleefd het gesprek af te ronden en verder te gaan.

12. Ga met een specifiek doel naar het event

Bijvoorbeeld "ik ga vijf potentiële nieuwe klanten ontmoeten en contactgegevens verzamelen"

13. Snelle Follow-Up geeft de beste resultaten

De beste netwerkers zijn de mensen die daadwerkelijk werken door te netwerken. Daarmee bedoel ik: ze ontmoeten mensen, ze nemen notities, ze volgen de volgende dag op, ze bouwen relaties op,.. Het zijn deze mensen die business genereren en effectief netwerken.

Gewapend met deze tips zou jouw volgende netwerkactiviteit een pak efficiënter én leuker moeten worden. Op Webtomorrow ben je van harte welkom op onze stand. Bloovi Me voorziet laadpunten voor jouw lege smartphone accu's én een energetisch bio-drankje van Bio Nina. De perfecte plek om te netwerken dus :-)