Het allereerste sms-bericht werd vandaag precies vijfentwintig jaar geleden verzonden van een computer naar een mobiele telefoon.

Op 3 december 1992 stuurde ingenieur Neil Papworth het allereerste sms- bericht naar Richard Jarvis van Vodafone. 'Merry Christmas' stuurde hij, maar Jarvis kon niet antwoorden. Wie had toen gedacht hoeveel het de wereld van communicatie zou gaan veranderen?

Het was pas in 1996 dat sms zijn intrede deed in België. Proximus lanceerde een eerste sms dienst onder de naam Proxitext met slechts enkele standaardberichtjes die verstuurd konden worden. Twee jaar later ontstond de sms zoals we het nu kennen met 160 karakters. In juni 1998 kwam Proximus met Proxitext Direct en in september dat jaar ging ook Mobistar van start met sms. De echte doorbraak kwam pas in 2000 wanneer het mogelijk werd om een sms van de ene operator naar de andere sturen, voor velen waarschijnlijk moeilijk voor te stellen dat het ooit anders was.

In de volledige levensloop van de sms is er veel gebeurd en de opkomst van chatapps vormde snel concurrentie. Toch is de sms vandaag de dag nog altijd populair. En hoe! In het jaar dat de sms 25 jaar wordt, bouwt Google aan RCS, een ‘opvolger’ van sms die de betrouwbaarheid van mobiele berichten combineert met de rijke functies van moderne chatapps.

Onderstaande infographic geeft een overzicht van de hoogtepunten van sms van de laatste 25 jaar (klik om te vergroten):

Happy Birthday sms, op naar een gouden jubileum!