De Belg spendeert meer dan ooit online, maar haalt de portefeuille vooral boven bij buitenlandse webshops. Dat blijkt uit de Belgische Twinkle100. In de allereerste editie wordt het antwoord gegeven op één prangende vraag: wie is de nummer één van het Belgische e-commercelandschap?

Over de grens

In de Twinkle100 worden honderd e-commercespelers met een eigen webshop geordend op basis van online omzet in België. Die omzetcijfers vertellen meer over de online uitgaven van de Belg: niet alleen hoeveel de consument in 2016 uitgaf, maar ook waar hij zijn centen liet rollen. Zo blijkt dat Belgen nog steeds het vaakst over de grens winkelen. De top tien bestaat uit maar liefst zes buitenlandse spelers. Kijken we naar de algemene top honderd, dan is slechts 28 procent van alle webshops Belgisch.

Amazon klopt Coolblue en bol.com

Dat zien we ook in de top drie. Op één staat Amazon, met een Belgische online omzet van naar schatting 288 miljoen euro in boekjaar 2016. Vooral Waalse consumenten winkelen op Amazon via het Franse platform, maar in de komende jaren wordt verwacht dat ook Vlamingen steeds meer hun weg zullen vinden naar de online marktplaats. Zij kunnen terecht op het Duitse platform, dat sinds vorig jaar een Nederlandse vertaling meekreeg. Op twee staat Coolblue, die vorig jaar in België een online omzet draaide van 242 miljoen euro. Daarmee is België goed voor 28 procent van de totale omzet. Plaats drie wordt ingepalmd door bol.com die volgens de schatting van de redactie zo’n 220 miljoen euro aan omzet uit het online platform in België haalde. De eerste Belg in het lijstje vinden we op de zesde plaats: Vente-Exclusive.com. Bekijk hieronder de volledige top 10:

 1. Amazon
 2. Coolblue
 3. bol.com
 4. Zalando
 5. MediaMarkt
 6. Vente-Exclusive.com
 7. Colruyt Group
 8. Unigro
 9. Vanden Borre
 10. H&M

Nog vijf inzichten uit de Twinkle100:

 1. 72% van de populairste retailers in België zijn buitenlands
 2. Eerste Belgische webshop in de top honderd: Vente-Exclusive.com
 3. Nummer 1 is Amazon, met een omzet van 288 miljoen euro in België
 4. Nummer 100 is Licata Vini, een Belgische wijnhandel, met een online omzet van 844.179 euro
 5. De top drie, Amazon, Coolblue en bol.com, zijn goed voor een gezamenlijke online omzet in België van 750 miljoen euro

De hele top 100 bekijken? Die vind je op www.twinkle.be/twinkle100