Een nieuwe dag, nieuwe kansen om er weer wat van te maken. Om er dan op het einde van je werkdag achter te komen dat je zo veel productiever had kunnen zijn. Waar loopt het fout? Dat kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar laten we beginnen bij het begin: de ochtend. Hoe jij jouw ochtend doorbrengt, heeft een grote invloed op de rest van je dag. Hier zijn alvast drie ochtendroutines die een productieve impact op jouw werkdag zullen hebben.

1. Sta vroeg op

Nog even blijven liggen, het is zo verleidelijk. Tot je dan plots op je wekker kijkt en beseft dat je nog maar een paar minuten tijd hebt om je klaar te maken. Als een gek jouw kleren moeten aantrekken en je ontbijt naar binnen moeten proppen, heeft niet echt een goede invloed op je humeur. Onbewust blijft dat gevoel van stress even sluimeren, wat natuurlijk geen goede impact heeft op je productiviteit. Op tijd opstaan zodat je je dag rustig kan beginnen, is meer waard dan dat kwartiertje extra slaap.

2. Zorg voor wat tijd voor jezelf

Opstaan en meteen tot de orde van de dag overgaan, is geen goed idee. Zo lijkt het alsof je enkel leeft om te werken. Maak 's ochtends tijd vrij om iets te doen wat je graag doet. Lees je in het weekend bijvoorbeeld uitgebreid de krant? Wie zegt dat je dat in de week ook niet zou kunnen doen? Reserveer een twintigtal minuten om iets te doen dat je zelf leuk vindt. Of het nu een serie kijken is, mediteren of lezen, het geeft je tijd om ontspannen wakker te worden en niet enkel aan jouw werk te denken.

3. Eet een gezond ontbijt

Ongeacht wie je bent of wat je ook doet, gezond eten heeft een positieve invloed op je werk en leven. En net het ontbijt speelt daar een belangrijke rol in. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je je in de voormiddag goed kan focussen. Het helpt je om dipjes te vermijden die je loom en ongeconcentreerd maken. Bovendien hoeft een gezond ontbijt niet veel tijd te kosten 's ochtends als je de avond ervoor alles al klaar zet. Denk dan bijvoorbeeld aan overnight oats, dat zich daar perfect toe leent. Maar ook de klassieke bruine boterham met beleg kan je al een eind op weg helpen en is snel gesmeerd.

Ga jij deze routines toepassen?