Op maandag 15 januari start de campagne '30 dagen zonder klagen'. Lukt het jou om 30 dagen lang niet te klagen? Het rekruteringsbureau Hays zette alvast 8 tips op een rijtje om je job opnieuw te waarderen en je werk met een positieve mindset te benaderen!

Iedereen heeft wel eens een moment waarop de liefde voor de job ver te zoeken is. Het enthousiasme vervaagt en de twijfel slaat toe. In realiteit hebben we allemaal onze ups en downs in onze carrière en is het aan ons om te beslissen. Heb je gewoon een slechte periode of kom je steeds dichter bij een burn-out en is een carrièreswitch de beste optie? Voor je opgeeft en naar nieuwe opportuniteiten begint uit te kijken, probeer dan eens de volgende tips uit en wie weet vind je de passie voor je job wel terug!

1. Waarom heb je deze job vroeger aanvaard?

De dagelijkse routine kan je snel opslorpen en zo verlies je snel je doel uit het oog. Denk eens na, waarom heb je deze job aanvaard en wat waren je doelen toen? Door terug te denken aan je doelen en hoe je die doelen kan behalen, kan je plots opnieuw het enthousiasme ervaren dat je tijdens je eerste werkdagen had. Hou dat doel goed voor ogen!

2. Geef jezelf een schouderklopje

Als je je job al een tijdje uitoefent, kan je vergeten hoeveel je al bijgeleerd hebt. Denk eens terug aan die eerste werkdagen en hoe moeilijk je het toen vond. En vergelijk dan met het competentieniveau dat je nu hebt. De meeste succesvolle personen hebben vertrouwen en competenties. Hoe meer competenties, hoe meer zelfvertrouwen en hoe meer succes je zal hebben.

3. Hogerop klimmen

Als je je job blindelings kan uitvoeren, is er geen uitdaging meer voor jezelf. Wij spenderen het grootste deel van onze dag op het werk. Je brein moet gestimuleerd worden. Vraag dus meer verantwoordelijkheid aan je baas of vraag om bij verschillende projecten te worden betrokken. Hierdoor zal je meer energie krijgen en zal je ook aan je baas tonen dat je wilt bijleren en evolueren, en dan komt er misschien zelfs een promotie.

4. Doorbreek je dagelijkse routine

Het is niet gezond om elke dag dezelfde lunch op dezelfde plaats op te eten. Je zal snel een afkeer krijgen. Alles vervaagt en je zal de dagen verwarren. Zorg voor afwisseling, zet je in voor verschillende taken, ontmoet nieuwe mensen en kom uit je comfort zone.

5. Zoek een mentor

Als je even het noorden kwijt bent in je job en je kan jezelf niet meer motiveren, zoek dan steun bij iemand die je raad kan geven. Dat kan heel hulpvol en inspirerend zijn. Mentors kunnen je structuur en richting geven, zodat je opnieuw kan focussen op je carrièreplan. Ze kunnen je ook in contact brengen met een breder netwerk aan relevante professionals.

6. Pak je negativiteit aan

You are your own worst enemy. Een kritische gedachte kan al snel uitmonden in een negatieve spiraal, waardoor je productiviteit keldert. Deze Automatic Negative Thoughts (ANTs) zijn destructief, probeer ze aan te pakken zodra ze boven water komen. Vervang de ANTs door positieve, bevestigende gedachten en je zal snel weer aan zelfvertrouwen winnen.

7. Bouw je competenties uit

Zelfs zij die de hoogste posities in een bedrijf bereikt hebben, hebben nog steeds veel te leren. Bekijk of jouw department budget heeft voor Learning & Development (hoewel er ook andere manieren zijn om te groeien in je rol). Door meer competenties te verwerven, bouw je niet enkel aan jouw eigen cv, maar word je ook een echte meerwaarde voor je bedrijf.

8. Omgeef je door gepassioneerde mensen

Enthousiasme en negativiteit zijn besmettelijk, dus omgeef je door enthousiaste mensen. Een slecht gehumeurde collega die continu klaagt en op de klok kijkt kan een enorme invloed hebben op je eigen attitude. Als je op het werk geen andere keuze hebt, zoek dan naar enthousiastelingen buiten het bedrijf, via LinkedIn of via jouw externe contactpersonen. Zo zal je je snel weer beter voelen in je vel.

Alles geprobeerd? Zonder succes?

Als je alles geprobeerd hebt, en je hebt de liefde voor je job nog niet teruggevonden, dan is het tijd voor iets anders. Het is heel belangrijk om een carrière te hebben die je stimuleert en je de nodige uitdagingen biedt.

Denk goed na over welke richting je uit wil met je carrière. Stel een carrièreplan op van 5 of 10 jaar. Volgens de Hays Global Skills Index is er vast en zeker een job voor jou, je moet alleen goed nadenken en kritisch zijn voor jezelf.