Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Adobe telt 4,75 miljard dollar neer voor Marketo

Adobe gaat binnenkort de duurste overname uit zijn bestaan realiseren: 4,75 miljard dollar telt de Amerikaanse softwareproducent neer voor de acquisitie van Marketo, een wereldspeler in marketing automation software. Marketo haalde vorig jaar 321 miljoen dollar omzet, met zijn b2b-cloudplatform voor marketeers dat vandaag bijna 5.000 betalende gebruikers telt.

De overname door Adobe is opvallend, in die zin dat hij vrij kort volgt op die van e-commerce-platform Magento. Daar betaalde Adobe toen net geen 1,7 miljard dollar voor.

Oprichters Instagram verlaten het bedrijf

Kevin Systrom (34) en Mike Krieger (32), de twee oprichters van de populaire fotodeel-app Instagram hebben maandag hun ontslag ingediend en willen het bedrijf dat ze in 2010 oprichtten zo snel mogelijk verlaten.

De twee zouden naar verluidt (zo beweert althans Bloomberg) misnoegd zijn over de bemoeizucht van hun grote baas Mark Zuckerberg, CEO van Facebook dat Instagram in 2012 overnam voor 1 miljard dollar. Al klinkt de officiële verklaring iets minder scherp, namelijk dat beide heren meer tijd willen maken om nieuw hoofdstuk in hun ondernemersbestaan te schrijven. Wat dat dan precies is, moeten ze zelf nog uitmaken, klinkt het. Ze geven enkel mee dat “ze op iets aan het broeden zijn waar de wereld nood aan heeft’.

Instagram heeft sinds dit jaar meer dan een miljard maandelijks actieve gebruikers, en wordt geschat op 100 miljard dollar.

Belg koopt vooral online bij buitenlandse e-shops

Belgen doen zich steeds meer gelden als e-shoppers maar laten hun centen vooral rollen bij buitenlandse webwinkels. Slechts 28% van de online consumenten winkelt alleen bij Belgische e-shops, 56% bestelt zowel bij binnenlandse- als buitenlandse webwinkels, en 16% procent koopt uitsluitend over de grens.

De cijfers komen uit het jaarlijkse onderzoeksrapport van PayPal en Ipsos. Wat Belgische consumenten ertoe drijft om vooral in het buitenland online te bestellen? Het goedkoopste totaalbedrag inclusief verzendkosten (43 procent), geen verzendkosten (43 procent) en een veilige methode om te betalen (35 procent). Het geld vanuit ons land vloeit voornamelijk naar Nederland (38%), Frankrijk (28%) en Duitsland (21%).

Google Search viert zijn 20-jarig bestaan

Google Search, met voorsprong de meest gebruikte zoekmachine, bestaat twintig jaar. Wat ooit begon als een onderzoeksproject aan de Standford University, waar Google-founders Larry Page en Sergey Brin elkaar in 1995 leerden kennen, groeide uit tot een gigantische succesformule waar ieder van ons - twintig jaar na datum - nog elke dag gretig gebruik van maakt.

Googlen is intussen zelfs een officieel werkwoord geworden. En wist je trouwens dat Google een woordspeling is op ‘googol’, een wiskundige term voor een 1 met honderd nullen? Nu wil het onder meer inzetten op artificiële intelligentie om de zoekmachine nog beter te maken.

Ook Amazon zet zijn zinnen op Deliveroo

We lieten vorige week al weten dat Uber (Eats) er alles aan doet om grote concurrent maaltijdbezorger Deliveroo op te slorpen, maar nu schrijft The Daily Telegraph dat er nog meer kapers op de kust zijn. Zo zou ook Amazon zijn zinnen op Deliveroo hebben gezet en zouden er zelfs al twee overnamegesprekken hebben plaatsgevonden. Deliveroo wordt gewaardeerd op 2 miljard dollar. Benieuwd wie zo diep in zijn zakken wil (of moeten we zeggen: mag) tasten.