Slack, een platform voor professionals waar je in een chatomgeving met je collega’s kan communiceren, veranderde onlangs haar privacyregels om in orde te zijn met de Europese GDPR-wetgeving. Opvallend: het wordt voor je baas een pak makkelijker om de privéberichten van jou en je collega’s te lezen. Dit is wat je ervan moet weten:

Tot voor kort was het erg makkelijk om te zien of private Slackberichten - dus die in private channels of in direct messages - konden worden gelezen voor je baas. Je kon simpelweg surfen naar je teampagina (die vind je op teamnaam.slack.com/account/workspace-settings) op Slack om te kijken of je baas de functie ‘compliance export’ had aangevinkt. Als dat het geval was, dan kon je baas - sinds die functie is aangevinkt - een volledige export van de Slack geschiedenis opvragen. Toch als je een betalende versie had van Slack. De gratis versie kon geen data exporteren.

Nieuwe manier van exporteren

Maar dat is verleden tijd. Want in de loop van maart heeft Slack aangekondigd dat het niet langer van plan is om op de oude manier van exporteren van (privé-)berichten te laten doorgaan. “Workspace eigenaars kunnen nu toegang vragen tot een self-service tool om alle data van hun workspace in één klap te downloaden”, staat te lezen op website van Slack. “Dit bevat ook content van publieke én privékanalen en privéberichten”. Ook als Slack admin zou je een dergelijke export kunnen aanvragen. Als je een betalende versie hebt van Slack kan het sowieso zonder problemen. Als je niet betaalt moet je bij Slack met de nodige argumentatie komen. Namelijk:

  • Ofwel kom je met legale toestemming om data te exporteren
  • Ofwel krijg je toestemming van je werknemers om hun gesprekken te exporteren
  • Ofwel indien het wettelijk verplicht is of voorzien is in de wetgeving om dit te doen

Samengevat: als je bedrijf beschikt over een betalende versie van Slack, kan je baas kan nu perfect over je schouder meegluren zonder je het beseft. Voor de gratis versie van de applicatie is het ook mogelijk hetzij onder bepaalde voorwaarden. Voor je dus je hart lucht bij je collega’s via Slack, zou je vanaf nu toch beter twee keer nadenken…